Πολιτική Τρίτη 2/02/2021, 15:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Αλαζονεία της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης  

Αλ. Τσίπρας: Αλαζονεία της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης  

Για «αλαζονική στάση» απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης, οι επιχειρήσεις των οποίων είναι κλειστές εδώ και έξι μήνες κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι συμμετέχοντες «παρέθεσαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση στον κλάδο της εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, με τα πρώτα οριστικά λουκέτα να είναι ήδη γεγονός».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η εστίαση πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο» και πρόσθεσε πως στον συγκεκριμένο κλάδο «απασχολούνται σχεδόν 350.000 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 15% των εργαζομένων, και πάνω από 80.000 επαγγελματίες».

Όπως είπε, «μόνο ως αλαζονεία και παντελής έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου  είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τα χρήματα που έδωσε στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά» και τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όπως εξαρχής πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την αρχή της κρίσης ζητήσαμε την εμπροσθοβαρή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με στήριξη της εργασίας και των ΜμΕ. Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να το πράξει διότι δεν είχε ούτε περιορισμούς από την ΕΕ αλλά και 37 δισ. στα αποθεματικά των δημοσίων ταμείων. Επέλεξε τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Με αυτήν την πολιτική η κυβέρνηση, όμως, και καταστρέφει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα έχει εκτοξεύσει το χρέος στο 210% και έχει οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε κατάρρευση» υποστήριξε.

Επικαλούμενος σημερινά δημοσιεύματα ανέφερε ακόμη πως «η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού, καθώς η εκτέλεσή του καθίσταται αδύνατη ήδη από τις αρχές Φλεβάρη», εξέλιξη που αποδεικνύει «τη διαχειριστική ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου», όπσως σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο επίσης για «προσπάθεια απόκρυψης από την ελληνική κοινωνία της συζήτησης για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία διεξάγεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ξεκαθαρίζοντας ότι «αν επικρατήσει η λογική της κυβέρνησης για διαχείριση των πόρων του Ταμείου μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και όχι μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως επισημαίνουν ακόμη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν για μια ακόμη φορά χωρίς δυνατότητα ενίσχυσης καθώς, ως γνωστόν, δε μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τα τραπεζικά καταστήματα…».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News