Πολιτική Παρασκευή 8/01/2021, 12:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Σύγκληση συμβουλίου αρχηγών – Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Την ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να εξασφαλιστούν οι πατέντες των εμβολίων ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: Σύγκληση συμβουλίου αρχηγών – Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο

Πρόταση για τη σύγκληση Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό την ΠτΔ και με τη συμμετοχή της επιτροπής των επιστημόνων «ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας» κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας αλλά και την «ανεπαρκή διαχείρισή της» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο «με αρχή, μέση και τέλος» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ο μέχρι σήμερα τραγικός απολογισμός των 5.000 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους αναδεικνείει ότι πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να υπάρξει σχεδιασμός» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι η κριτική αλλα όταν διακυβεύεται το υπέρτατο αγαθό της υγείας υποχρέωση και ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να καταθέτει και προτάσεις. Κατέθεσα στην ΠτΔ και δημόσια όχι μονο την αγωνία μου για τις εξελίξεις αλλά και την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, την ανάγκη να ενισχυθεί δημοσιο σύστημα υγείας, την ανάγκη να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ και μαζικά τεστ στην Ελλάδα, την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού που κινείται με πάρα πολύ αργούς».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τους ίδιους ρυθμούς «ούτε του χρόνου δεν θα έχει επιτευχθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα». Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, «πρέπει να δράσουμε τώρα, έγκαιρα, προληπτικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση «να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία ώστε να ζητήσει η Ε.Ε. να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει σε κάθε κράτος μέλος τη δυνατότητα να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας», προκειμένου, όπως ανέφερε, να παρασκευαστούν άμεσα και μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός 

«Αν η πρωτουλία αυτή δεν ευοδοωθεί τότε θα πρέπει η κυβέρνηση η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο» πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News