Πολιτική Τετάρτη 3/07/2024, 13:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η δραστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Μητσοτάκης: Κεντρική πολιτική προτεραιότητα η δραστική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. Μετά τη σύσκεψη για την αναβάθμιση του ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Η κυβέρνησή μας έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας. Ξέρουμε ότι είναι μία δύσκολη άσκηση, ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο στάθηκε όρθιο την εποχή της πανδημίας, το οποίο όμως μας κληρονόμησε και πολλά διαχρονικά προβλήματα που έχει έρθει πια η ώρα με θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε υλοποιώντας ένα πλαίσιο πολύ τολμηρό μεταρρυθμίσεων σε όλες τις πτυχές της Υγείας. Μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πιστεύω ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του ΕΣΥ. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν προφανώς μόνο με τις υποδομές, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη εργασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές. Έχουμε όμως το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα στο υπουργείο Υγείας και τώρα η ευθύνη περνάει σε σας για να υλοποιήσουμε πια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει.»

Ο πρωθυπουργός έκανε, εν συνεχεία, ειδική μνεία στα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία και στις προληπτικές εξετάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου. Για αυτό και αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία, στις προληπτικές εξετάσεις αλλά και στη δημόσια υγεία με προγράμματα που θα μας επιτρέψουν να έχουμε συνολικά έναν υγιή πληθυσμό έτσι ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι κατ’ ανάγκη πάντα να παρεμβαίνουμε εκ των υστέρων.»

«Η εμπειρία της πανδημίας μας υποχρέωσε όλους να αποκτήσουμε πιο εξειδικευμένες γνώσεις για τα ζητήματα του ΕΣΥ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά γιατί αναγνωρίζω απόλυτα τη μεγάλη σημασία και τη μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες. Οπότε άμα με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας, είναι για καλό. Και βέβαια πρέπει να ακούμε τους ασθενείς. Να είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του ΕΣΥ, να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά, να μας λένε και τι κάνουμε καλά διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις μεγάλες δυσκολίες στέκεται όρθιο», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η κυβέρνησή του αυτή που, μετά από καιρό, έκανε τις πρώτες σημαντικές μισθολογικές αναπροσαρμογές στις απολαβές των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News