ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές

Στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του δήλωση μετά το αποτέλεσμα έδωσε το πρώτο σύνθημα για την επόμενη μέρα: «Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους», είπε αναφερόμενος στο μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι, προσθέτοντας πως «από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα». Αυτό είναι και το κεντρικό μότο που επικρατεί από χθες σε Πειραιώς και Μαξίμου: η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί και να δείξει η κυβέρνηση στους 900.000 ψηφοφόρους που είτε απείχαν είτε στράφηκαν σε πιο μικρά κόμματα, πως η προσπάθεια θα γίνει πιο συντονισμένη, ώστε να μπορέσει να τους επαναπατρίσει. Το θέμα της ακρίβειας και της καθημερινότητας θα αποτελέσουν προμετωπίδα της κυβέρνησης σ’ αυτή την προσπάθεια.

Την ίδια ώρα, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως θα ανοίξει συζήτηση περί ανασχηματισμού. Ηδη πριν από τις ευρωεκλογές κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως με κάθε αποτέλεσμα κάτω του 31% ο ανασχηματισμός θα είναι προ των πυλών. Πόσο μάλλον τώρα που το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο και ο πρωθυπουργός θα θέλει να δείξει με κάθε τρόπο πως έλαβε το πολλαπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες. Χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, απαντώντας με το αινιγματικό πως «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», κάτι που ούτε επιβεβαιώνει ούτε ακυρώνει κάτι.

Εκτός πάντως από τις πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιουργεί αναπόφευκτα και διάφορα νέα ερωτηματικά και γρίφους πολιτικού προσανατολισμού. Η βάρκα το προηγούμενο διάστημα έγειρε πολύ προς το Κέντρο, ακόμη και… αριστερά, με αποκορύφωμα τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο οποίος είναι βέβαιο –αν δει κάποιος τα ποσοστά– πως κόστισε στην κάλπη, καθώς θεωρήθηκε πως αντιτίθεται στη «θρησκεία και την οικογένεια», δύο ταυτοτικά ζητήματα από το γνωστό τρίπτυχο «πατρίς θρησκεία – οικογένεια», που αποτέλεσε διαχρονικά τη βάση της Ν.∆. Συνεπώς, η συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.∆. είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες μετά το αποτέλεσμα κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης έλεγε πως «η διεύρυνση της Ν.∆. είναι αποδεκτή, η μετάλλαξη όχι», ενώ κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στην «Κ» πως το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί ηχηρό μήνυμα των ψηφοφόρων της Ν.∆. προς την κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει άλλο από το «DNA της παράταξης». Ο πιθανός ανασχηματισμός μπορεί να συμπεριλαμβάνει και αυτή την οπτική.

Ενα τελευταίο θέμα που θα τεθεί είναι το ζήτημα του ύφους της διακυβέρνησης. Φαινόμενα αλαζονείας, που είχε θίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του, δεν θα είναι πλέον ανεκτά, πολύ περισσότερο καθώς το μήνυμα της κάλπης δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης περαιτέρω αλαζονείας. Και όπως έλεγε πηγή στην «Κ», ο κ. Μητσοτάκης θα είναι σε αυτό το θέμα «αμείλικτος από εδώ και πέρα».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News