Πολιτική Πέμπτη 6/06/2024, 21:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για εκλογή Ελλάδας στο Σ.Α: Η Ελλάδα καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής

Γεραπετρίτης για εκλογή Ελλάδας στο Σ.Α: Η Ελλάδα καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, χαιρετίζοντας ως «μεγάλη επιτυχία» την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει «να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης», με σημείο αναφοράς και «προτεραιότητα» την «απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου». 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προχώρησε, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς. Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από τη σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό. Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και τη διπλωματική αποστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα. Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης».

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26

Υποψηφιότητα της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ με σύνθημα τα τρία «Δ» Διάλογος, Διπλωματία και Δημοκρατία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News