Πολιτική Πέμπτη 6/06/2024, 09:47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο Ασφαλείας: Υποψήφιο μέλος η Ελλάδα – Εντός της ημέρας η ψηφοφορία

Συμβούλιο Ασφαλείας: Υποψήφιο μέλος η Ελλάδα – Εντός της ημέρας η ψηφοφορία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογική διαδικασία που θα αναδείξει τα πέντε νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά την περίοδο 2025-2026. Η Ελλάδα διεκδικεί μία θέση σε αυτά, κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραστεί στην ψηφοφορία. «Είναι μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η χώρα μας είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα υποστηρίξει την πολυμέρεια, τον διάλογο και τη διπλωματία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με στόχο την επίτευξη συνθηκών διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι τρεις ελληνικές λέξεις, διάλογος, διπλωματία, δημοκρατία θα αποτελέσουν την πυξίδα στο ταξίδι της ελληνικής υποψηφιότητας και της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε περιβάλλον πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων, συγκρούσεων και διεθνούς ρευστότητας, οι προτεραιότητες αυτές αφορούν την ειρηνική επίλυση διαφορών, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή της ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, τη θαλάσσια ασφάλεια κ.ά..

Έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποτελεί η αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθώς και η ενεργή πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και να προωθηθεί η ειρήνευση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Υποψηφιότητα της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ με σύνθημα τα τρία «Δ» Διάλογος, Διπλωματία και Δημοκρατία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News