Πολιτική Παρασκευή 31/05/2024, 15:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσούνης: Δεν υπάρχει συμφωνία για μετεγκατάσταση μεταναστών από Λ. Αμερική

Τσούνης: Δεν υπάρχει συμφωνία για μετεγκατάσταση μεταναστών από Λ. Αμερική

Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ελλάδας, προκειμένου να δεχθεί η χώρα μας μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, δήλωσε στην «Κ» ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα του CBS News.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για συμφωνία υποδοχής μικρού αριθμού μεταναστών από τη Λατινική Αμερική, περίπου 500 ανθρώπων.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν το ρεπορτάζ ως «προφανώς λανθασμένο». Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, χαρακτήρισε στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ το δημοσίευμα ως «αναληθές». «Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα», ανέφερε. 

«Καμία απολύτως συζήτηση»

Πηγές της κυβέρνησης μετέφεραν στην «Κ» ότι «δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως συζήτηση για θέματα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ελλάδα», καθώς και ότι η χώρα «δεν θα δεχόταν ποτέ και υπό καμία συνθήκη της εγκατάσταση προσφύγων από άλλες χώρες».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι «οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές είναι για την ώρα ελεγχόμενες χάρη στην καλή φύλαξη των συνόρων και στις ταχείες διαδικασίες απονομής ασύλου». Καθώς και ότι το το συγκεκριμένο δημοσίευμα «είναι προφανώς λανθασμένο, εντασσόμενο πιθανώς στο προεκλογικό κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κρίσιμο για την Ελλάδα παραμένει να υπάρξει πλήρης και ωφέλιμη εφαρμογή του συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η ψήφος στις επερχόμενες εκλογές ώστε να είμαστε αποφασιστικοί και διεκδικητικοί».  

Το επίμαχο δημοσίευμα

Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο επίμαχο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να προωθήσει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τo επίμαχο σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τους οποίους επικαλείται το CBS News, πρόκειται για μια προσπάθεια που σαν στόχο έχει να αποθαρρύνει ανθρώπους στην περιοχή από το να ταξιδεύουν στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικου. Οι πηγές του CBS News ζήτησαν τη διαφύλαξη της ανωνυμίας τους, προκειμένου «να συζητήσουν τις ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί».

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το CBS News, μετέφεραν ότι η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει την υποδοχή από την Ελλάδα και την Ιταλία των μεταναστών από τα γραφεία μετανάστευσης τα οποία δημιούργησε η κυβέρνηση Μπάιντεν την περσινή χρονιά σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αυτά τα γραφεία, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, έχουν σαν στόχο τον έλεγχο των μεταναστών που ελπίζουν να φτάσουν στις ΗΠΑ.   

Τα γραφεία μετανάστευσης, που ανακοινώθηκαν πρώτη φορά τον Μάιο του 2023, είναι επισήμως γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας και επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να φτάσουν νόμιμα είτε στις ΗΠΑ, είτε σε άλλες χώρες.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων όμως, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ επεξεργάζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, «η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία». Μια από τις πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία «θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία».

Το CBS News επικαλείται επίσης εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, βάσει των οποίων σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πριν από μερικές ημέρες, στις 20 Μαΐου, «Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν για την πρωτοβουλία».

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, έδωσε συνέντευξη στο μέσο την περασμένη εβδομάδα, όπου φαίνεται να αναφέρεται σε πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας βάσει του CBS News, «συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία, και μόλις πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτιμα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για να βγάλουν κέρδος».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News