Πολιτική Τρίτη 30/04/2024, 18:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες

Να δώσει ώθηση στο κράτος δικαίου φιλοδοξεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «οι υποθέσεις να τελεσιδικούν μέσα σε 600 έως 650 μέρες».

«Ερχόμαστε και σε αυτό το θέμα στον 21ο αιώνα», τόνισε, δίνοντας όλη τη διάσταση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει «από την εισαγωγή της ΑΙ μέχρι την κατασκευή δικαστικών μεγάρων».

Σημείωσε ότι «ενισχύονται οι δικαστικοί σχηματισμοί με περισσότερους δικαστές», υπογραμμίζοντας ότι «το θεμέλιο αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των δύο βαθμών στο πρώτο επίπεδο».

«Δεν υπολείπεται δικαστών η Ελλάδα»

Ξεκινώντας την ομιλία του κι αναφερθείς στο χρόνο καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, κάλεσε τους πάντες «να συμφωνήσουμε ως προς τη διάγνωση του προβλήματος» και επικαλέστηκε τον αείμνηστο καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη, ο οποίος μιλούσε για «ευρείας έκταση αρνησιδικία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν υπολείπεται δικαστών, άρα κάτι παράξενο συμβαίνει, έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στη δικαιοσύνη».

«Έχουμε πολλούς δικαστές και μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Στον α’ βαθμό έχουμε δύο τύπους δικαστηρίων. Ποια η συνέπεια; Τα 154 ειρηνοδικεία να γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δικαστικού δυναμικού ασχολείται μόλις με το 20% της δικαστικής ύλης. Οι ειρηνοδίκες αναλαμβάνουν πολύ μικρό αριθμό την ώρα που ο πρωτοδίκης αναλαμβάνει 300 υποθέσεις», συνέχισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το θεμέλιο του νέου δικαστικού χάρτη είναι η ενοποίηση των δυο βαθμών. «Αφήνουμε πίσω τη λογική του 1950 ή του 1960 όταν δικαστήρια ιδρυόντουσαν με βάση οδικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή τις πιέσεις των κομματαρχών. Ερχόμαστε στον 21ο και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε. 

Είπε ότι η μεταρρύθμιση έχει «αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα» και υπηρετεί «τον πολίτη και την χώρα». Και παρατήρησε: «Η Δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη».

«Οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία»

Αναφερθείς στο Μάτι, είπε: «Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο που θεμελιώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μεγάλη αργοπορία και επίσης δεν πρέπει να τραυματιστεί η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας: «Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες, θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη και την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Η σωστή και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε, σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα είναι τομή, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις θα εκδίδονται συντομότερα κατά περίπου 30%. 

«Θα όριζα ως μεταρρύθμιση κάθε σημαντική αλλαγή, η οποία έχει ενδεχομένως αργήσει να υλοποιηθεί. Πράγματι, ο πρώτος ο οποίος έκρινε ιστορικά απαραίτητη αυτή την αλλαγή ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911. Δοκίμασε και το 1931 και 4 φορές αργότερα επιχειρήθηκε από διαφορετικές κυβερνήσεις με τελευταία το 1999. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ τότε είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση, την οποία σήμερα προωθεί ως κυβέρνηση», υπογράμμισε. 

Για «μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας» είχε κάνει λόγο, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης», ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Πηγή: Καθημερινή

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News