Πολιτική Παρασκευή 12/04/2024, 15:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις ευρωεκλογές – Σε τι συμφωνεί με τον Τραμπ

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις ευρωεκλογές – Σε τι συμφωνεί με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συμμετείχε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συζητώντας με τον δημοσιογράφο των Financial Times, Τόνι Μπάρμπερ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι διαφορές εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν πάντα, αλλά δεν ήταν ποτέ βαθιές ιδεολογικά, σε αντίθεση με τις διαφορές μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά στη Νεα Δημοκρατία. «Είμαι περήφανος που οι διαφορές εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερες και ίσως ήταν περισσότερο τακτικές και αφορούσαν την ιστορική διαδρομή του κόμματος. Σήμερα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο μεγάλο προοδευτικό κόμμα της χώρας». 

«Οι δημοσκοπήσεις θα ανατραπούν»

«Η ευθύνη μου για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαμορφώσω μια ομάδα διακυβέρνησης», συμπλήρωσε ενώ εξέφρασε την αυτοπεποίθησή του ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία θα ανατραπεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπλήξει την Ευρώπη και την Ελλάδα στις ευρωεκλογές», είπε. 

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα παρουσιάζουν μεν θετικά στοιχεία, όμως στον τομέα των επενδύσεων, της παραγωγής και της ανάπτυξης η χώρα βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στην απόδοση της Δικαιοσύνης στη χώρα και ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα για τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, οι πολίτες δίνουν μάχη για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον χώρο της Κεντροαριστεράς»

Σε ερώτηση για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του βρίσκεται πιο κοντά στην κεντροαριστερά ή στην Αριστερά, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι «όλα αυτά αποτελούν ταμπέλες» που δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

«Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον χώρο της Κεντροαριστεράς», ανέφερε, πάντως, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι σε ορισμένα ζητήματα απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις.

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε θετικά στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενώ υποστήριξε ότι η εντολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς για να προστατεύσει την κοινωνική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κληροδότησε στους πολιτικούς της αντιπάλους καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που παρέλαβε και εξασφάλισε μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους. «Τώρα έχουμε ανανεωθεί και γινόμαστε το μεγάλο προοδευτικό, κεντροαριστερό, αριστερό κόμμα που η χώρα έχει αναγκή», είπε. 

«Σε αυτό συμφωνώ με τον Τραμπ»

«Με τον Ντόλαντ Τραμπ έχουμε διαφορετικές γνώμες σχεδόν σε όλα τα θέματα. Ενα από αυτά που συμφωνούμε αφορά τη στάση απέναντι στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δείχνει επιλεκτική ευαισθησία όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε άλλο σημείο της συζήτησης. 

Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, απάντησε ότι είναι υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι της βοήθειας μέσω στρατιωτικών εξοπλισμών από την Ελλάδα στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι η Δύση πρέπει να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των Ουκρανών. «Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι σημαντικός αλλά η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ε.Ε.». 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η πρόθεση του είναι να παραμείνει στην πολιτική για πολύ καιρό ακόμη.  

Η παρουσία του κ. Κασσελάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News