Πολιτική Πέμπτη 11/04/2024, 19:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη – Παράγοντας «κλειδί» η Αλεξανδρούπολη

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη – Παράγοντας «κλειδί» η Αλεξανδρούπολη

Δεκατρείς ηγέτες της Ε.Ε στη σύνοδο των Τριών Θαλασσών, συζήτησαν για την εντατικοποίηση της συνεργασίας Βορρά – Νότου με ισχυρότερη σύνδεση στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ψηφιοποίησης και της ασφάλειας εντός και εκτός της περιοχής των Τριών Θαλασσών – με τους περιφερειακούς και διατλαντικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας πως θα παίξει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.

H είσοδος της Ελλάδας έδωσε νέα ώθηση στην Πρωτοβουλία, προσθέτοντας μία τέταρτη θάλασσα, καθώς με η χώρα μας ανοίγει το νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Επόμενη στάση η Βαρσοβία για τον Πρωθυπουργό
Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Βαρσοβία, όπου θα μετάσχει στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για διαβουλεύσεις πάνω στη Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε.
Αυριο θα έχει συνάντηση με Πολωνό ομόλογό του όπου στο μενού αναμένεται να τεθούν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες – ταυτόχρονα και οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες του ΕΛΚ αυτή τη στιγμή – αναμένεται στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους να συζητήσουν και ζητήματα που αφορούν την στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια από Νότο σε Βορρά

Προσερχόμενος στη σύνοδο των τριών θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παίζει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών.

«Όπως ξέρετε η  Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή την σημαντική σύνοδο η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας το νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το νότο στο βορρά. Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 θαλασσών καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο. Προσβλέπω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις», δήλωσε κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια από Νότο σε Βορρά

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα γίνουν βαθιές τομές στο κράτος αυτή την τετραετία

Αλ. Σδούκου: Το 2026 οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στη χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News