Κοινωνία Παρασκευή 5/04/2024, 15:31
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη – αστυνομικών για την ενδοοικογενειακή βία

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη – αστυνομικών για την ενδοοικογενειακή βία

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και διοικητών αστυνομικών τμημάτων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στον απόηχο της σειράς λαθών από την ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στον θάνατο της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. 

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός, ζητώντας από τους διοικητές των τμημάτων να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση, ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στο δράστη, λόγω του αυτεπάγγελτου. 

Οπως σημειώθηκε, για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», είπε ο υπουργός. 

Επιπλέον μέτρα

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκαν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.      

3) Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής, υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής, και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News