ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Δ.: Συνέδριο συσπείρωσης και μάχης

Ν.Δ.: Συνέδριο συσπείρωσης και μάχης

Με τρεις λέξεις περιγράφει κομματική πηγή το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 το απόγευμα. «Επετειακό, συσπειρωτικό και προεκλογικό». Επετειακό, καθώς η Ν.Δ. συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, όσα ακριβώς και η Μεταπολίτευση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως αυτά τα 50 χρόνια η Ν.Δ. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής του τόπου είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση και, παρά τα δεδομένα λάθη που έχουν γίνει, βρισκόταν πάντα στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η διατήρηση της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη κατά τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων και η σημερινή, αναβαθμισμένη θέση της χώρας «φέρουν την υπογραφή της Ν.Δ.», και αυτό είναι κάτι που ο κ. Μητσοτάκης θα προτάξει στην ομιλία του.

Δεύτερος στόχος είναι το συνέδριο να είναι «συσπειρωτικό». Από το Μαξίμου έχουν κληθεί όλα τα στελέχη της παράταξης από το 1974 έως και σήμερα, θέλοντας η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου να αναδείξει πως η Ν.Δ. «δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα στελέχη της, τα μέλη της και οι πολίτες που την έχουν καταστήσει αυτά τα 50 χρόνια το πιο ανθεκτικό και μεγάλο κόμμα της χώρας». Το γεγονός ότι το επετειακό συνέδριο συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο αποτελεί ιδανική συγκυρία για την κυβερνητική παράταξη να μιλήσει εκ νέου σε όλα τα μέλη και τους φίλους της, ξυπνώντας μνήμες και ποντάροντας στις συναισθηματικές ταυτίσεις. Η παρουσία κατά την ομιλία του πρωθυπουργού των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, παρότι δεν θα λάβουν τον λόγο, θα ενισχύσει σε επίπεδο εικόνας το μήνυμα συσπείρωσης που θέλει να στείλει το Μαξίμου. Ο στόχος άλλωστε της Ν.Δ. στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν είναι να πάρει ξανά 41% όπως στις εθνικές, αλλά να συσπειρώσει όσο τo δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της εκλογικής της βάσης –παλαιάς και νέας– και να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Συνεπώς το συνέδριο –και αυτό είναι το τρίτο χαρακτηριστικό του– θα έχει αναπόφευκτα και προεκλογικό χαρακτήρα. Εξήντα ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός με την ομιλία του θα θέσει τα διλήμματα της επερχόμενης κάλπης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ταυτίσει τη Ν.Δ. με την Ευρώπη ως το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα και να μιλήσει για τα μεγάλα διακυβεύματα των επικείμενων ευρωεκλογών, που είναι δύο: α) Η ευρωπαϊκή διάστασή τους, καθώς οι Ελληνες θα στείλουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή, που τα επόμενα χρόνια θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η νέα ΚΑΠ, η κοινή αμυντική θωράκιση της Γηραιάς Ηπείρου, που έχει έρθει εμφατικά στο προσκήνιο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η διαχείριση του κοινοτικού χρήματος και β) ο εσωτερικός αντίκτυπος. Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση, καθώς ένα αποτέλεσμα πολύ χαμηλότερο από το 41% των εθνικών εκλογών «μπορεί να στείλει μήνυμα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα τρία χρόνια διακυβέρνησης.

 Οσον αφορά τους ξένους ηγέτες που θα δώσουν το «παρών», την Κυριακή αναμένεται να είναι παρούσα και να απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ομιλία επίσης την Κυριακή θα δώσει ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Παρόντες θα είναι ακόμη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News