Πολιτική Τετάρτη 20/03/2024, 22:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Καναδά ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ολοκληρώνεται η συμφωνία για επτά νέα Canadair

Το κόστος για την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων ανέρχεται περίπου σε 360 εκατ. ευρώ

Στον Καναδά ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ολοκληρώνεται η συμφωνία για επτά νέα Canadair

Στον Καναδά θα μεταβεί εντός των επόμενων ημερών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση των νέων Canadair, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Globe and Mail».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη, το κόστος για την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων από την καναδική De Havilland, ανέρχεται περίπου σε 360 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και ακόμα δύο, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

Πέραν της συμφωνίας για τα νέα Canadair, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές με την ελληνική ομογένεια.

Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών. «Είχα θέσει ως προτεραιότητα να επισκεφθώ επίσημα τον Καναδά για να συζητήσω με την ελληνοκαναδική κοινότητα και να μιλήσω για την οικονομική πτυχή της συνεργασίας μας», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News