Πολιτική Τετάρτη 6/03/2024, 18:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Νέο εγχειρίδιο κυβερνοασφάλειας για διαφύλαξη της ακεραιότητας των ευρωεκλογών

ΕΕ: Νέο εγχειρίδιο κυβερνοασφάλειας για διαφύλαξη της ακεραιότητας των ευρωεκλογών

Mια νέα επιτομή σχετικά με τρόπους προστασίας της ακεραιότητας των εκλογών από άποψη κυβερνοασφάλειας, δημοσίευσαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης, με την υποστήριξη της Επιτροπής και του ENISA, του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια. 

Από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, το τοπίο των απειλών έχει επιδεινωθεί, ιδίως με την αύξηση των επί πληρωμή χακτιβιστών και την εξέλιξη των παραγόντων απειλής, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Τεχνολογική πρόοδο έχουν καταγράψει και οι εκλογικές διαδικασίες. Κατά συνέπεια, τα κύρια στοιχεία της εν λόγω έκδοσης είναι τα εξής: επικαιροποίηση του τοπίου των εκλογικών απειλών, νέες και αναθεωρημένες περιπτωσιολογικές μελέτες, βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας και εξέταση πιθανών απειλών που απορρέουν από αναδυόμενες τεχνολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα των εκλογών, όπως χειραγώγηση των πληροφοριών και παρεμβάσεις από το εξωτερικό, παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τεχνητή νοημοσύνη και προϊόντα βαθυπαραποίησης («deep fake»).

Η νέα επιτομή περιλαμβάνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, μέτρα που πρέπει να ληφθούν και χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση πιθανών κυβερνοπεριστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογικών διαδικασιών. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν βέλτιστες πρακτικές για την ανταλλαγή πληροφοριών, την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση, τη διαχείριση κινδύνων, τη στήριξη της κυβερνοασφάλειας για εκστρατείες, κόμματα και υποψηφίους, καθώς και την τεχνολογία ηλεκτρονικής ψήφου. Τέλος, η έκδοση παρουσιάζει και τα υποκείμενα ζητήματα κυβερνοασφάλειας σε κάθε στάδιο του εκλογικού κύκλου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News