Πολιτική Δευτέρα 26/02/2024, 19:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Κασσελάκης: «Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης – Λάθος να μην έρθει στο συνέδριο ο Τσίπρας»

Στ. Κασσελάκης: «Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης – Λάθος να μην έρθει στο συνέδριο ο Τσίπρας»

Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και τη ματαίωση των εκλογών που είχαν προαναγγελθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά στην ΕΡΤ. 

Την Κυριακή είχε σημειωθεί μία ανατρεπτική αλληλουχία τοποθετήσεων από τον Στέφανο Κασσελάκη και την Ολγα Γεροβασίλη, σχετικά με τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών. Η κ. Γεροβασίλη είχε εν τέλει αποσύρει την υποψηφιότητά της.  

Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πως θα παραμείνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, λέγοντας πως έλαβε «τεράστια εντολή» από το συνέδριο. «Οποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά να το κάνει. Αν χρειαστεί να κερδίσω ξανά, θα το κάνω. Ο κόσμος είπε «αλλάξτε το κόμμα». Αυτό έγινε στο συνέδριο.

Ερχονται «δομικές αλλαγές» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για όσα συνέβησαν στο συνέδριο, και σχετικά με το αν νιώθει ότι έχει βγει ενισχυμένος ή με μεγαλύτερη αμφισβήτηση από αυτό, απάντησε: «Προφανώς έχω βγει ενισχυμένος, ένα ολόκληρο στάδιο σειόταν και έλεγε κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη. Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να περάσω στις δομικές αλλαγές που είχε ανάγκη το κόμμα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει δομικά να διευρυνθεί ώστε να συνενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», συνέχισε. 

Για τη ματαίωση των εκλογών

«Η κ. Γεροβασίλη είπε στην ουσία ότι δεν επιθυμεί να είναι πρόεδρος του κόμματος. Από τη στιγμή που ένα ιστορικό στέλεχος, μία σύντροφος δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια, και ένα ολόκληρο στάδιο, 5.000 άτομα φωνάζουν “κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη” (…) θα ήταν μία ανούσια διαδικασία», οι εκλογές, είπε ο κ. Κασσελάκης σχολιάζοντας πως «το πιο εύκολο» θα ήταν να κερδίσει με 90% σε μια τέτοια αναμέτρηση. 

«Λάθος του Τσίπρα να μην έρθει στο συνέδριο»

Σχετικά με το αν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα πριν την έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Δε μας είχε ενημερώσει, ο διευθυντής του γραφείου του Α. Τσίπρα πήρε τον διευθυντή του γραφείου μου ένα λεπτό πριν την ανάρτηση. Εγώ σέβομαι την πρωτοβουλία του τέως προέδρου. Νομίζω ότι ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο συνέδριο, μιλάμε για χιλιάδες μέλη τα οποία έχουν ιδρώσει τη φανέλα για το κόμμα τα οποία θα ήθελαν πάρα πολύ να ακούσουν από εκείνον αυτοπροσώπως», σχολίασε. «Πέρα από αυτό μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον Αλέξη τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει από δω και πέρα. Πάντως εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω. ». 

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα στην παρούσα φάση, ο κ. Κασσελάκης αποκρίθηκε: «Δε νομίζω ότι ωφελεί κανέναν να σχολιάσω παραπάνω αυτό το ζήτημα. Είναι ένα μικροπολιτικό ζήτημα. Ο κύκλος του 2015 – 2019 έχει κλείσει, και ξεκινάει ένας καινούργιος κύκλος υπό την ηγεσία μου». 

«Παρέλαβα ένα μη κυβερνητικό κόμμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως όταν ανέλαβε την ηγεσία, το κόμμα δεν ήταν πλέον «κυβερνητικό». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, αλλά πρέπει να είναι και διευρυμένος, ένα κόμμα του 17% δεν κυβερνά τη χώρα. Παρέλαβα ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό κόμμα».

Ως προς το αν παραμένεις «προοδευτική συμμαχία» και «ριζοσπαστική αριστερά», ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να σχολιάσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επί της ουσίας ένα νέο κόμμα, άρα και η λέξη «συνασπισμός» δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. «Το προοδευτικό κέντρο, αυτό το εύρος το οποίο καλύπτουμε έχει την σημασία όπως και η παραδοσιακή αριστερά μέσα στο κόμμα μας», δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο κόσμος αξίζει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ επειδή το κόμμα του, αλλά και ως «συνταγματικό αντίβαρο». «Υπάρχουν στο σύνταγμά μας προνόμια και ασυλίες βουλευτών που καλύπτουν βουλευτές που με την αμέλειά τους οδήγησαν στα Τέμπη» δήλωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News