Πολιτική Πέμπτη 16/11/2023, 21:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για την επόμενη μέρα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός για τις εξελίξεις και τις διασπαστικές τάσεις που κλιμακώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για την επόμενη μέρα

Με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και στη σκιά της δραματικής συνεδρίασης της Κ.Ε., της συνάντησης Τσίπρα – Σακελλαρίδη προχθές στη Νέα Σμύρνη και των αιχμηρών δηλώσεων Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ, ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον νυν πρόεδρο του κόμματος, προτάσσοντας την ανάγκης διατήρησης της ενότητας του κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος προχώρησε σε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του χθεσινού τετ α τετ που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και των θυελλωδών εξελίξεων του περασμένου Σαββατοκύριακου, που αποχώρησαν τα στελέχη της «Ομπρέλας».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τηρούσε σιγή, έχει επιλέξει να μην κάνει κάποια δημόσια δήλωση για τις εξελίξεις παρά τις διαδοχικές αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον Διονύση Τεμπονέρα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νάσο Ηλιόπουλο, λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Ομάδας Αχτσιόγλου, όπου θα σταθμίσουν τα δεδομένα για το αν θα αποχωρήσουν ή όχι από ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός είχε επαφή και με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για την οποία πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα».

Ο κ. Τσίπρας, χθες Τετάρτη, είχε κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν δηλώσεις ή κάποια επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα. 

Από το περιβάλλον Τσίπρα έγινε γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να ανταλλάξουν σκέψεις, ενώ άτομα από το περιβάλλον Κασσελάκη αναφέρουν ότι «σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση, όπως κάθε φορά, καθώς ο νυν και ο πρώην πρόεδρος επικοινωνούν τακτικά. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για την ενότητα στο κόμμα».

Με βάση την πολιτική απόφαση της Κ.Ε το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάνε τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, ενώ η επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε έχει προγραμματιστεί για 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό θέσεων του Συνεδρίου που προσδιορίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου.

Mέσα σε αυτό το σκηνικό την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλη. «Τα επόμενα βήματα δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση αλλά συλλογική καθώς υπάρχει έντονη και γόνιμη αγωνία στον προοδευτικό κόσμο για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Θα συμμετάσχω στη κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό πού υπάρχει», ανέφερε στη δήλωσή του.

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ο Β. Αποστόλου

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ θέτει εαυτόν ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Βαγγέλης Αποστόλου κάνοντας λόγο σε δήλωσή του για «άλωση του χώρου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ως εδώ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήσε με την ανάμνησή του» και προσθέτει πως «για μένα η αποχώρηση από αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος».

Αναλυτικά η δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου:

Μετά την πολύχρονη και αταλάντευτη  παρουσία μου στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, όσο και να προβληματίζομαι για την επόμενη ημέρα καταλήγω σε μία διαπίστωση: Είναι αδύνατο, μετά και τα συμβάντα στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σαββατοκύριακο να αποφύγεις τη μόνη απόφαση που μπορεί να σε εκφράσει: Ως εδώ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήσε με την ανάμνησή του.

Και ούτε βέβαια θα κρύψεις ποτέ την πορεία σου στο χώρο, για να κάνεις την αποχώρησή σου ανώδυνη επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ που ήξερες δεν υπάρχει πλέον. Ετρεφα κάποια ελπίδα ότι την περίοδο των αλλεπάλληλων ηττών, θα άνοιγε κάποιος ουσιαστικός διάλογος, για τη λειτουργία μας ως αντιπολίτευση και για την αποτίμηση και ανάδειξη του κυβερνητικού μας έργου.

Τελικά, οργανώθηκε η άλωση του χώρου, η κατασυκοφάντηση του έργου της Κυβέρνησης που αποτελούσε πηγή περηφάνιας για μας και στην περίπτωση των 37δις όχι μόνο επέτρεψε την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αλλά και βοήθησε στη διαχείριση των μνημονίων. 

Όμως η σιωπή, σήμερα, συμβάλλει στην εκθεμελίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα η αποχώρηση από αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος. Θα είμαι παρών στη μάχη για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, όπως πάντα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr και kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News