Πολιτική Τρίτη 23/01/2024, 09:01
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές

Τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές

Νέα δεδομένα, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ευρεία πολιτική συναίνεση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, διαμορφώθηκαν κατά την έναρξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το σχετικό νομοσχέδιο, από την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία επέκτασης του δικαιώματος για τους Ελληνες του εξωτερικού προκειμένου να μπορούν να ψηφίζουν «επιστολικά» και στις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας, που είχαν με επιμέρους ενστάσεις εκφράσει τη συμφωνία τους επί της αρχής του σχεδίου νόμου, δηλώνοντας αιφνιδιασμένοι από την κυβερνητική πρωτοβουλία κατέστησαν σαφές πως δεν θα πρέπει ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας να θεωρείται δεδομένη αυτή η αρχική τους συναινετική ψήφος.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, και ενώ είχαν ήδη κατατεθεί ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου από το ΚΚΕ και όλα τα άλλα μικρά κόμματα, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επικαλούμενη το γεγονός ότι η διαμορφωθείσα «επί της αρχής» πλειοψηφία υπερβαίνει τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπείας (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας αθροίζουν 232 βουλευτές) ανέφερε πως δημιουργείται η ιστορική ευκαιρία να γίνει αυτό το οποίο συζητείται, αλλά δεν έχει γίνει στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. «Αν συμφωνούμε για τις ευρωεκλογές, γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στις εθνικές εκλογές; Η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές». Και κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία σημειώνοντας πως για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η ψήφος «τουλάχιστον 200 βουλευτών, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται», πρόσθεσε, «για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα».

Για «επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης» έκανε αμέσως λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Ξανθόπουλος. «Είναι αδιανόητο να διαχειρίζεστε ζητήματα εκλογών με αυτόν τον τσαπατσούλικο τρόπο. Προφανής είναι η αντίρρησή μας επί της αρχής, εξαιτίας της τακτικής σας», πρόσθεσε. «Είστε τυχοδιώκτες, με το “Τ” κεφαλαίο. Ο χρόνος “παγώνει” και ξεκινάμε από μηδενική βάση», διαμαρτυρήθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης. «Μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, με μια εκπρόθεσμη τροπολογία», σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε, αποκτούν αυξημένο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, που αναμένονται ίσως και σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News