ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Εκτιμήσεις Ν.Δ. για πάνω από 100 «ναι»

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Εκτιμήσεις Ν.Δ. για πάνω από 100 «ναι»

Ενα από τα βασικά θέματα στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου ήταν και ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, με τη συζήτηση να έχει ξεκινήσει πλέον και επισήμως μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκτίμηση που υπήρξε ήταν πως η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη όρισε το βασικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και δημιουργεί έξτρα προϋποθέσεις για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από περισσότερους βουλευτές. Η συζήτηση ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, θα ανοίξει πλήρως το επόμενο διάστημα, που θα αναπτυχθούν όλες οι πτυχές για τις οποίες εκφράζονται ακόμη επιφυλάξεις από μερίδα βουλευτών, με τελικό στόχο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του: κάποιοι βουλευτές που είναι επιφυλακτικοί, ακόμη και αρνητικοί, να μεταπεισθούν και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Στα πολύ θετικά πάντως της πρώτης αποτίμησης που έκανε το Μαξίμου είναι πως μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν οξύνθηκαν οι τόνοι, ούτε σε πολιτικό ούτε σε κοινωνικό επίπεδο, και δεν επήλθε κάποιος σκληρός διχασμός. Αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετρήθηκε τα τελευταία 24ωρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκ φύσεως διχάζουν και διχάζονται. Το συμπέρασμα ήταν πως το θέμα «δεν ανέβηκε πολύ ψηλά» και κρατήθηκαν σε γενικές γραμμές χαμηλοί τόνοι, τόσο από τους υπέρ του νομοσχεδίου όσο και από τους κατά.

Τα επιχειρήματα

Οι πιο προσεκτικοί θα διαπίστωσαν πως ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση έκανε ένα σαφές άνοιγμα στα υπόλοιπα κόμματα, καθώς το τι θα πράξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το αν και με ποιο τρόπο θα περάσει το νομοσχέδιο. «Από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά και το μπαλάκι πέφτει πλέον και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξει «ένας κοινός τόπος», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στην κυβέρνηση, πάντως, το επόμενο διάστημα δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ασκώντας πολιτικές πιέσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του κ. Παύλου Μαρινάκη χθες, ο οποίος άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την έως τώρα στάση τους. Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ πως δεν τόλμησε να θίξει το θέμα κατά την κυβερνητική του θητεία, για το δε ΠΑΣΟΚ πως ενώ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών υπάρχει ως ζήτημα στην ατζέντα του εδώ και 15 χρόνια, επιλέγει πολιτικούς τακτικισμούς.

Η αίσθηση πάντως που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως το νομοσχέδιο θα περάσει και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς είναι βέβαιο ότι βουλευτές του κόμματος θα απόσχουν και θα ρίξουν τον απαιτούμενο αριθμό που χρειάζεται για να περάσει στις 120 ψήφους. Οσον αφορά την πειθαρχία, ο κ. Μαρινάκης επέμεινε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως οι υπουργοί έχουν αυξημένη υποχρέωση να το ψηφίσουν. Τέλος, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το νομοσχέδιο θα έρθει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στα τέλη Ιανουαρίου, και από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια σημαντική περίοδος με απώτερο χρονικό σημείο το αργότερο τον Απρίλιο, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί.

Επιχείρηση πειθούς των βουλευτών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν κλειστές συσκέψεις με τους βουλευτές, με τον Ακη Σκέρτσο να αναλαμβάνει τον ρόλο να εξηγήσει όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή, μάλιστα, η κυβέρνηση θέλει η συζήτηση να είναι εκτενής και οι βουλευτές να εκφράσουν όλες τις απορίες και αντιρρήσεις τους, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα για δύο ημέρες, με αρμόδιες πηγές να λένε στην «Κ» πως αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθούν κι άλλες, έως ότου το νομοσχέδιο έρθει για ψήφιση. Στόχος είναι να εξειδικευθεί κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, ώστε πολλοί βουλευτές που σήμερα δηλώνουν πως αμφιταλαντεύονται, να ψηφίσουν υπέρ και τουλάχιστον εκείνοι που δηλώνουν κατά να επιλέξουν την αποχή, στην οποία τους προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός.

Το επίσημο, άλλωστε, άνοιγμα της συζήτησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, μια τεράστια συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ των βουλευτών. Πέραν των παρασκηνιακών διεργασιών, πολλοί από τους βουλευτές έχουν πάρει ήδη θέση δημοσίως για το θέμα, ενώ άλλοι στο παρασκήνιο δηλώνουν αρνητικοί. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που έχουν βγει μπροστά να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο κι εκείνοι που ενώ αρχικά ήταν επιφυλακτικοί, δείχνουν να αλλάζουν άποψη. Οσον αφορά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πλην του Μάκη Βορίδη που ως γνωστόν έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κλειστά κρατάνε τα χαρτιά τους οι υφυπουργοί που έχουν εκδηλώσει επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Μαρία Κεφάλα δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως περιμένουν να ανοίξει η συζήτηση ώστε να φωτιστούν σημεία τα οποία είναι ακόμη θολά. Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, πάντως, που εμφανιζόταν ως επιφυλακτικός, δήλωσε χθες (Open) πως θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση καθώς πείσθηκε από όσα είπε ο πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα ο Κώστας Καραγκούνης επανέλαβε χθες (ΣΚΑΪ) πως αν δεν υπάρξουν αλλαγές θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Τη διαφωνία του δημοσίως εξέφρασε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τις προωθούμενες διατάξεις για λόγους συνείδησης. Αρνητικά για το νομοσχέδιο έχουν εκφραστεί δημοσίως ο Θάνος Πλεύρης και η Αννα Καραμανλή, ενώ έτοιμοι να καταψηφίσουν εμφανίζονται ο Νότης Μηταράκης, ο Αν. Κατσανιώτης, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Μίλτος Χρυσομάλλης. Επίσης, είναι δεδομένη η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν πως ήδη από χθες έχει υπάρξει μεταστροφή κάποιων βουλευτών, ενώ όσο εξελίσσεται η συζήτηση όλο και περισσότεροι βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ. Οι πρώτοι δε υπολογισμοί λένε πως οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν θα περάσουν τους 100.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News