ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για τους μετανάστες: Μοναδική εξαίρεση ο Σαμαράς

Τροπολογία για τους μετανάστες: Μοναδική εξαίρεση ο Σαμαράς

Επιβεβαιώνοντας την ξεκάθαρη στάση που κράτησε εξαρχής στο θέμα της τροπολογίας για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως σήμερα θα ζητήσει κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης δήλωσε πως «ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς, από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία».

Στο παρασκήνιο τώρα, όσο και αν οι βουλευτές που αντιδρούν στην τροπολογία δηλώνουν πως «αιφνιδιάστηκαν» από το γεγονός ότι η τροπολογία ήρθε ξαφνικά, αιφνιδιασμένο ήταν και το Μαξίμου από την Παρασκευή το βράδυ μετά την –πρωτοφανούς έντασης– ανακοίνωση του κ. Σαμαρά που ζητούσε την απόσυρση της τροπολογίας. Η πρώτη αντίδραση, που ήρθε από τον Αδωνι Γεωργιάδη, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ήταν μεν σαφής, «αδειάζοντας» τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά παράλληλα ήταν και σχετικά χαμηλών τόνων, καθώς κινείτο και πάλι στη γνωστή λογική πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην άποψή του. Ο μεγαλύτερος αιφνιδιασμός ήρθε όμως το Σάββατο, όταν ο κ. Σαμαράς επανήλθε μέσω συνεργατών του «αδειάζοντας» ευθέως την κυβέρνηση για παλαιές δηλώσεις του κ. Μαρινάκη που έλεγε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής. Η απάντηση του Μαξίμου έδειξε σαφή κλιμάκωση, καθώς ήταν κοφτή και μόλις 30 λέξεων: «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή». Το αυστηρό ύφος αποκάλυπτε πλέον την ενόχληση του Μαξίμου, παρότι στόχος ήταν το θέμα να κλείσει και να μην υπάρξει συνέχεια.

Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ανέδειξε έστω με έμμεσο τρόπο την αντιπαράθεση. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στον κ. Σαμαρά, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στο γραφείο του και όχι στην Ολομέλεια, συνομιλώντας με αρκετούς βουλευτές που πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του. Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, πάντως, από κάτω βρίσκονταν και οι 156 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι χειροκρότησαν όρθιοι την ομιλία του. Ο ίδιος αριθμός αναμένεται και σήμερα να υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, καθώς κανείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν πρόκειται να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να καταψηφίσει μια τροπολογία. Αυτό πάντως που αναμένεται είναι αρκετές τοποθετήσεις «αντιφρονούντων» βουλευτών που θα πάρουν τον λόγο και θα εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους.

Τρίτη διαφοροποίηση

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς με την τριπλή διαφοροποίησή του τον τελευταίο μήνα σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές: τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και εσχάτως την τροπολογία για το μεταναστευτικό. Η άποψη πως η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί «ρήγματα» στα δεξιά δεν βρίσκει σύμφωνο το Μαξίμου, που απαντά στις συγκεκριμένες θεωρίες με «τον φράχτη στον Εβρο, την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», που αποτελούν «έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης σε όσους έχουν τέτοιες αμφιβολίες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορεί να εκφράσει ανησυχίες οι οποίες ήδη καλύπτονται από την κυβερνητική πολιτική, που «είναι αμφίπλευρη και εκφράζει τόσο το σύγχρονο Κέντρο όσο και την παραδοσιακή Δεξιά».

Η διάψευση είχε ημερομηνία λήξεως

Το ξέσπασμα μιας κρίσης με ρίζες που βρίσκονται τρεις μήνες πίσω είναι αυτό που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Ν.Δ. Η άποψη μιας σημαντικής μερίδας βουλευτών πως η τροπολογία για τους μετανάστες ήρθε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ενημέρωση εδράζεται σε όσα συνέβησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε ένα δημοσίευμα των Financial Times μιλούσε για το σχέδιο της Ελλάδας να νομιμοποιήσει μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Στην ίδια λογική είχαν κινηθεί τότε και δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη που είχε μιλήσει για ένα «νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει, με μια σειρά προϋποθέσεων, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας». Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει μίνι εσωκομματική κρίση, με τον Παύλο Μαρινάκη να βάζει τέλος στις φήμες δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων», κάνοντας λόγο ωστόσο για ένα υπαρκτό πρόβλημα –της έλλειψης εργατικών χεριών– που πρέπει να εξεταστεί.

Οι βουλευτές σήμερα που αντιδρούν –και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς– επικαλούνται την τότε διάψευση. Από πλευράς κυβέρνησης σημειώνεται πως ο κ. Μαρινάκης είχε διαψεύσει πως θα γίνουν ελληνοποιήσεις, κάτι που ισχύει στο ακέραιο, αφού η τροπολογία προβλέπει άδεια παραμονής και όχι απόδοση ιθαγένειας. Τα παραπάνω δεν αλλάζουν το γεγονός πως οι βουλευτές θεωρούν πως κατελήφθησαν εξαπίνης και ο χειρισμός της κυβέρνησης ήταν εντελώς λανθασμένος. Αυτή την άποψη εξέφρασε πρώτος δημοσίως και ο Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Α΄ Αθηνών, η Ν.Δ. έχει ακολουθήσει μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχει δικαιωθεί, και η τροπολογία της κυβέρνησης συνιστά «μια έκπτωση από την πολιτική μας». Στην ίδια λογική ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «εγώ αυτό το αντιμετωπίζω σαν μια κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής», καταλήγοντας με την αιχμή πως οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ.

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης επέκρινε και ο έτερος βουλευτής της Α΄ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης. «Για μία ακόμη φορά δεν έγινε σωστός χειρισμός. Πρέπει να καταλάβουν οι υπουργοί και οι σύμβουλοι του Μαξίμου ότι πρέπει να σέβονται την Κ.Ο.» είπε, τονίζοντας πως αν η τροπολογία είχε παρουσιαστεί τουλάχιστον στους βουλευτές που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή «ουδέν πρόβλημα θα υπήρχε». Ενστάσεις για την τροπολογία έχει ακόμη ο Κώστας Καραγκούνης που ζήτησε (Open) αλλαγές στο άρθρο 4, ενώ στο παρασκήνιο αρνητικοί είναι και οι Αν. Κατσανιώτης, Χαρ. Αθανασίου και Μιλ. Χρυσομάλλης. Ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος κράτησε μια πιο μετριοπαθή στάση καθώς σημείωνε μεν πως θέλει να πιστεύει ότι πρόκειται για παρένθεση στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας δε πως είναι καλόπιστος στην επιχειρηματολογία που άκουσε από τους Καιρίδη – Γεωργιάδη. Από την άλλη η Ντ. Μπακογιάννη χθες έριξε τους τόνους καθώς υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία βεντέτα με τον πρώην πρωθυπουργό, τονίζοντας πως απλώς διαφωνεί με τις αναφορές του κ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας όλη την υπόλοιπη παραφιλολογία «μπαρούφες».

Η διάθεση του Μαξίμου πάντως να πέσουν οι τόνοι αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην τοποθέτηση του Ακη Σκέρτσου, ο οποίος παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έκανε λάθος χειρισμό στην υπόθεση. «Τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε καλύτερη ενημέρωση για τον σκοπό της ρύθμισης αυτής», είπε, δηλώνοντας παράλληλα πως σέβεται και αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες του πρώην πρωθυπουργού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News