Πολιτική Σάββατο 25/11/2023, 08:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εβγαλαν τα μαχαίρια οι πρώην σύντροφοι

ΣΥΡΙΖΑ: Εβγαλαν τα μαχαίρια οι πρώην σύντροφοι

Λίγες ώρες μετά την ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και μια ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη φούντωσε την κόντρα με την πρώην εσωκομματική αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου.

«Ανθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές. Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Εφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», ανέφερε ανεβάζοντας το θερμόμετρο στο κόκκινο. Οι βουλευτές που αποχώρησαν δεν άργησαν να απαντήσουν, καθώς αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου: «Η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη. Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις».

Στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε για άλλη μια φορά να παραδοθούν οι έδρες, μιλώντας για την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας. «Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα… Ηταν αφόρτιστοι για την ενότητα. Ηταν φορτισμένοι για τη διάσπαση». Στο υστερόγραφό τους οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν: «Χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Την Παρασκευή ο τηλεοπτικός αέρας μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» ανάμεσα στους πρώην συντρόφους.

Στον ΣΚΑΪ ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη που πυροδότησε το πρώτο μεγάλο κύμα αντιδράσεων: «Εχει εκφράσει νεοφιλελεύθερες θέσεις. Η ομιλία στον ΣΕΒ ήταν μια καθαρά νεοφιλελεύθερη ομιλία, ήταν μια ομιλία που έλεγε ότι περίπου το κεφάλαιο μειώνει τις ανισότητες… Αυτό δεν έχει σχέση όχι με την Αριστερά, ούτε καν με τη σοσιαλδημοκρατία. Επίσης υπάρχουν στοιχεία βίαιης συντηρητικής μετατόπισης». Από το ίδιο στούντιο απάντησε η Δώρα Αυγέρη λίγο μετά: «Εχει το δικαίωμα να κάνει πια την αξιολόγηση ο κ. Ηλιόπουλος μαζί με άλλους πρώην πια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν επιλέξει να ακολουθήσουν έναν αυτόνομο δρόμο, πλέον θα αντιμετωπίζονται ως ένας φορέας ο οποίος είναι ανταγωνιστικός πια στο κόμμα».

Η διάσπαση έχει απελευθερώσει τους πάντες και η κόντρα συνεχίστηκε με τον Νίκο Παππά στο Open να χρησιμοποιεί σκληρά λόγια για τους αποχωρήσαντες:

«Αποστασία στην κυριολεξία είναι μια έννοια πολύ φορτισμένη ιστορικά, αλλά στην ουσία της, τυπικά, σημαίνει παίρνω απόσταση από κάτι. Λοιπόν, έχουν πάρει απόσταση κατά τη γνώμη μου και από τη λαϊκή εντολή, η οποία τους εξέλεξε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και έχουν πάρει απόσταση και από τη δημοκρατική επιλογή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ». Σε εξίσου υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης στον ANT1: «Είναι μια πλήρης μετάλλαξη ενός πολιτικού χώρου τον οποίο με πολύ μεγάλο κόπο χτίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια… Το τιμόνι γυρίζει όχι μόνο προς τα δεξιά, γυρίζει και προς την απαξίωση και την ανυποληψία».

Ο Στέφανος Κασσελάκης χθες συνομίλησε με επαγγελματίες της εστίασης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα φορολογικά μέτρα που έχει επιβάλει. Με επιστολή του προς τον Νίκο Κοτζιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως αποδέχεται την πρότασή του και είναι ανοιχτός στον διάλογο και στη συνεργασία με την κίνηση «Πράττω» με βασικό στόχο την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News