Πολιτική Πέμπτη 9/11/2023, 12:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τι συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Γάζα

Μητσοτάκης: Τι συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Σταγιέχ, λίγο πριν συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους της Γάζας, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατια και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Επανέλαβε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών.

Τέλος, σημείωσε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αναλυτικά ο διάλογος

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυρ. Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας βλέπω.

Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Σταγιέχ: Η χαρά είναι δική μου. Ελπίζω να σας δω κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι, ήμουν έτοιμος να πω ότι θα ήταν καλό να συναντηθούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για την Ελλάδα να είναι εδώ. Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Σταγιέχ: Πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες. Το κύριο μέλημά μας είναι πραγματικά να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες. Είναι αυτοί για τους οποίους μιλάτε, 26.000 άνθρωποι. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν. Νομίζω ότι η προτεραιότητά μας, εκτός από τα τρόφιμα και όλα τα άλλα ανθρωπιστικά ζητήματα, είναι και να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Εάν εμείς και εσείς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να παρέχουμε πραγματικά αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω οποιασδήποτε δυνατής οδού, νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. Βέβαια, για εμάς, όπως γνωρίζετε, το πιο σημαντικό είναι πως ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα το κάνουμε ή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να φύγουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε τελείως, διότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ισραήλ. Η πρόθεση των Ισραηλινών είναι να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους.

Μητσοτάκης στο Politico

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Politico, o κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί όμως έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει».

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ και θεωρώ ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή – όταν λέω «εμείς», αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική του καμπάνια, ναι, θα υπάρξει αυξανόμενη ανησυχία για την αναλογικότητας της ισραηλινής απάντησης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα στη Γάζα και πως θα εξεύρουμε μία πολιτική λύση στη διένεξη. Στο τέλος της ημέρας οφείλουμε να αναλογιστούμε ποιο είναι το τίμημα της ήττας της Χαμάς».

Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αλλαγή τόνου» τους τελευταίους μήνες, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν παρά τη μεταξύ μας διαφορά, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.   

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική και υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος της χώρας να προστατεύει τα σύνορα της, αλλά και του αιτήματος, που έχει υποβάλλει για επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ανέκαθεν ήμουν από τους υποστηρικτές της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία, καθώς φιλοξενεί στο έδαφος της εκατομμύρια Σύρων προσφύγων» προσθέτοντας πως υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News