Πολιτική Τετάρτη 25/10/2023, 20:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για εφαρμογές A.I.: Θα αξιοποιηθούν ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής

Κ. Μητσοτάκης για εφαρμογές A.I.: Θα αξιοποιηθούν ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής

Στην πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη προήδρευσε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μία προκαταρκτική συζήτηση για τους στόχους της Επιτροπής και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το έργο της. Αναμένεται να δοθεί έμφαση σε πρακτικές εφαρμογές προς όφελος των πολιτών, μεταξύ άλλων για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, σε τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους και τη διαχείριση κρίσεων, αλλά και στις προσαρμογές που απαιτούνται στην παιδεία.

«Ο σκοπός της Επιτροπής είναι να μάς βοηθήσει πολύ πρακτικά στον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα εργαλείο δημόσιας πολιτικής […] Να αναφέρω ενδεικτικά την υγεία ή τον τρόπο με τον οποίον πολεμάμε την φοροδιαφυγή […] τις ένοπλες δυνάμεις […] και την πολιτική προστασία. Σήμερα κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο πιλοτικό πείραμα στην Πεντέλη για τον τρόπο με τον οποίον εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μας βοηθούν στο να εντοπίζουμε γρήγορα εστίες πυρκαγιών», σημείωσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Έγινε επίσης μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τη συμβολή που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ευρύτερη διαβούλευση για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στα κίνητρα που μπορούν να δοθούν για την καινοτόμο έρευνα και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τονίστηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη γεννά προκλήσεις σε διάφορα πεδία, περιλαμβανομένης της λειτουργίας της δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επιφέρει αλλαγές σε πολλά πεδία, όπως η αγορά εργασίας, η άμυνα και οι αλυσίδες παραγωγής αξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

«Πιστεύω ότι έχουμε μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραδείγματος χάρη μια πολύ μεγάλη υπερεκπροσώπηση στο επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη και ένα εκκολαπτόμενο οικοσύστημα εταιρειών που φαίνεται να έχει σημαντική δυναμική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι σημαντικό εδώ να σκεφτούμε πρώτα απ’ όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που πράγματι είναι η καταπληκτική επιστημονική κοινότητα τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα. Αυτή την κοινότητα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε αυτό το άλμα το οποίο πρέπει να γίνει», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Επιτροπής, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News