Πολιτική Τρίτη 4/07/2023, 19:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Δέσμευση Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

Bloomberg: Δέσμευση Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει μέρος των δανείων του πρώτου μνημονίου, που αφορούν συνολικά διάστημα δύο ετών, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, εκπέμποντας ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του, αναφέρει το Bloomberg.  

«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να τα αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg στην Αθήνα. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές».

Ο κ.  Μητσοτάκης κέρδισε τον περασμένο μήνα μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία του ανανέωσε για 4 χρόνια την εντολή να εφαρμόσει πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές, τις οποίες είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσει το χρέος της Ελλάδας ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο σε σχέση με την παραγωγή στην Ευρωζώνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, 13 χρόνια μετά την απώλειά της στην αρχή μιας μακράς, επώδυνης οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος υποσχέθηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του βάρους του χρέους. 

«Θέλω να συνεχίσω να μετατρέπω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», δήλωσε. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».

Η απόδοση του διετούς ομολόγου της Ελλάδας σημείωσε πτώση μετά τα σχόλια του Μητσοτάκη, και διαμορφώθηκε στο 3,42%, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα διαπραγματεύονταν έως και 3,56%. Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς παρουσίασαν μικρή μεταβολή.

Η πρόωρη αποπληρωμή της λεγόμενης ελληνικής δανειακής γραμμής θα σημάνει ένα συμβολικό βήμα για τον Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να αφήσει στο παρελθόν τα χρόνια της οικονομικής αναταραχής που είδαν τη χώρα του να πλησιάζει να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την άφησαν ως το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης με αξιολόγηση junk. Τόσο η Moody’s Investors Service όσο και η Scope Ratings δήλωσαν ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός για τη χώρα. 

Bloomberg: Δέσμευση Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου-1

 

Οι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα ως τα καλύτερα αξιόγραφα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας σε τέτοιο βαθμό που τώρα πληρώνει λιγότερα από την Ιταλία, ακόμη και όταν το χρέος της Ρώμης θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους αξιολόγησης.

«Συναλλασσόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με την πτώση κατά 10 μονάδες βάσης των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στο 2,5% περίπου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς της Ελλάδας και της Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Επόμενες αναθεωρήσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας:

  • Scope Ratings (BB+): 4 Αυγούστου
  • DBRS Morningstar (BB): 8 Σεπτεμβρίου
  • Moody’s (Ba3): 15 Σεπτεμβρίου
  • S&P (BB+): 20 Οκτωβρίου
  • Fitch Ratings (BB+): 1 Δεκεμβρίου

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας επανεκλογής του, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί περισσότερο από 39% φέτος.

Ο Μητσοτάκης έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ των τιμών της ενέργειας, έφτασε το 2022 στο 9,6% του ΑΕΠ από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που είχαν χορηγηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίτερα τα διμερή δάνεια του GLF που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες.  

Bloomberg: Δέσμευση Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου-2

 

Η συγκεκριμένη αυτή διευκόλυνση αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και ανερχόταν σε 53 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή. 

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τις δεύτερες μέσα σε μόλις ένα μήνα, το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, έλαβε το 41% των ψήφων, δίνοντάς του 158 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο Μητσοτάκης ήταν ο μόνος ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας που αύξησε το ποσοστό του κόμματος μετά από μια πρώτη τετραετή θητεία και εξασφάλισε επίσης τη μεγαλύτερη διαφορά νίκης από το 1974. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επαφές Μητσοτάκη ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων

Επενδυτική βαθμίδα: Τα κρίσιμα ραντεβού με τους διεθνείς οίκους

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζήτημα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα

Γ. Στουρνάρας: Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, η επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News