Πολιτική Τετάρτη 14/06/2023, 15:44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Θα πω στον Μητσοτάκη να σταματήσει τα εξοπλιστικά

Ερντογάν: Θα πω στον Μητσοτάκη να σταματήσει τα εξοπλιστικά

Στον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας αναφέρθηκε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε πως, στην περίπτωση που υπάρξει μεταξύ τους συνάντηση στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, θα μιλήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται αμυντικά.

«Μετά την εκλογή μας, μου τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης και μου έδωσε συγχαρητήρια. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο στο Βίλνιους, δεν θα αποφύγουμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αμφίσημα μηνύματα, επιδιώκουμε να μειώσουμε την εχθρότητα, αντί να τη αυξήσουμε. Θα τα πούμε, λοιπόν, και εκεί. Φυσικά υπάρχει κάτι εδώ.

Ξέρουμε και το τι θα πούμε: “Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε τώρα τα εξοπλιστικά. Πού θα φτάσετε με αυτά τα εξοπλιστικά; Η Αμερική σάς δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Γιατί τα αγοράζετε; Μήπως σας τα δίνουν δωρεάν;”. Μάλλον θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Να ξέρετε, επίσης, ότι υπάρχουμε για να περιορίζουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».

Παράλληλα, όπως διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στο Βίλνιους σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

«Εάν περιμένετε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της Σουηδίας, πρώτα απ’ όλα, η Σουηδία πρέπει να εξαφανίσει ό,τι έχει κάνει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση. 

Ενώ ο Στόλτενμπεργκ συνομιλούσε μαζί μας, δυστυχώς εκείνη την ώρα τρομοκράτες διαδήλωναν ξανά στους δρόμους στη Σουηδία. Αργότερα, ο κύριος Ιμπραΐμ (Καλίν) έστειλε αυτές τις εικόνες στον ομόλογό του. 

“Ο πρόεδρός μας αυτή τη στιγμή συναντάται με τον Στόλτενμπεργκ, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να διαδηλώνουν στη Σουηδία”, του είπε. Πώς θα το συζητήσουμε αυτό στο Βίλνιους: Τώρα, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε θετικά αυτό το ζήτημα με αυτή την εικόνα…

Πού είναι, λοιπόν, το αντιτρομοκρατικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Το ΝΑΤΟ πρέπει να το αντιμετωπίσει μια φορά. Αφού δεν έχουμε ασχοληθεί με αυτό, δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο Βίλνιους και να πούμε “όλα είναι υπέροχα!”. 

Σήμερα, ο ανώτερος σύμβουλός μου, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλιτς, θα πραγματοποιήσει την τέταρτη συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με την αντιπροσωπεία της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ. Θα τους δώσει αυτό το μήνυμα. “Λοιπόν, αυτή είναι η γνώμη του προέδρου μας, σίγουρα μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στο Βίλνιους”».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News