Πολιτική Τρίτη 6/06/2023, 22:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο – «Τρύπα στο νερό» η μείωση του ΦΠΑ

Την κατηγορηματική του δέσμευση, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον φορολόγηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Μητσοτάκης: Αυτοδυναμία ή εκλογές τον Αύγουστο – «Τρύπα στο νερό» η μείωση του ΦΠΑ

«Εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο σενάριο», ή θα έχουμε αυτοδυναμία τώρα ή θα έχουμε εκλογές τον Αύγουστο.

«Η αυτοδυναμία και μία ασφαλής αυτοδυναμία, όχι οριακή αυτοδυναμία την οποία προφανώς κανείς δεν θα ήθελε, πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί, είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί, οι οποίες είναι εδώ. Θέλω να θυμίσω ότι τώρα κάποιοι ανακάλυψαν τα προγράμματα», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι “και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση“. “Αποποιούμαι, δηλαδή, της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά”».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχισε: «Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε».

«Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει αυτή τη στιγμή να είναι στην αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια, άλλη επιλογή δεν βλέπω. Αλλά επειδή πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναβεβαιώσουμε την εντολή την οποία πήραμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, είναι πολύ σημαντικό και οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις προηγούμενες. Ότι εδώ θα κριθεί, τελικά, η κοινοβουλευτική ισορροπία. Και ότι αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες, πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να ορκιστεί την 26η Ιουνίου. Αρκετά καθυστερήσαμε», υπογράμμισε.


 


«Τρύπα στο νερό η μείωση του ΦΠΑ»

Την κατηγορηματική του δέσμευση, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον φορολόγηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε «τρύπα στο νερό» μία ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, καθώς -όπως είπε- «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μας κόστιζε 1,5 δισ. το χρόνο». «Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξήσουν στη συνέχεια», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα ήταν τρύπα στο νερό ως προς τις τιμές και θα μας στοίχιζε πολλά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η λελογισμένη μείωση των φόρων είναι συστατικό για να μπει η Ελλάδα σε μια τροχιά ανάπτυξης», καθώς επίσης ότι «θα θέλαμε μόνιμες μειώσεις ΦΠΑ, αλλά είναι το μοναδικό που δεν έχουμε καταφέρει», προσθέτοντας ότι «έχουμε επιλέξει τη στοχευμένη ενίσχυση των νοικοκυριών».

Ερωτηθείς για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα, είπε ότι «όσο αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο αυξάνονται τα έσοδα» και επίσης ότι ανήκει στις προτεραιότητες της Ν.Δ. η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στη συνέχεια, επανέλαβε: «Είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε για κοστολόγηση το πρόγραμμά μας».

Αναφορικά με το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, είπε: «Είναι περιφρόνηση για τα υπόλοιπα κόμματα να συζητάμε για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πρώτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα το ακύρωσε. Θα κάνουμε με τη συμμετοχή όλων. Το πείραμα του προηγούμενου ντιμπέιτ ήταν επιτυχημένο».

«Κοινό μυστικό» σε Ροδόπη και Ξάνθη

Ερωτηθείς για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ και Ζεϊμπέκ, Ροδόπης και Ξάνθης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το τουρκικό προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψηφίους» και πως «ο κ. Τσίπρας είχε όλες τις πληροφορίες στη διάθεση του».

«Το ζήτημα δεν είναι αν η Ροδόπη είναι ροζ ή γαλάζια, αλλά είναι μείζον ζήτημα να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό προξενείο στηρίζει τους υποψηφίους, να το ξέρει ο κ. Τσίπρας και να τους κρατά. Μιλάμε για κοινό μυστικό», πρόσθεσε.

Για τις κινήσεις στον Έβρο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνολική πολιτική της Ν.Δ. στο προσφυγικό, λέγοντας: «Εμείς τσακίσαμε, συντρίψαμε τους διακινητές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Από την πολιτική ενεργητικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων δεν θα κάνω βήμα πίσω».

«Αλλάξαμε την ισορροπία και τον συσχετισμό των δυνάμεων»

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά απάντησε τα εξής: «Δεν χρειάζεται να ζούμε σε ένα περιβάλλον έντασης με την Τουρκία, αλλά είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ήταν «υποχρέωση μας η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων» και πως «με τις κινήσεις στα εξοπλιστικά αλλάξαμε την ισορροπία και τον συσχετισμό των δυνάμεων».

«Σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα υπηρεσιακή. Αν είχαν γίνει οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είχαμε και εμείς ισχυρή κυβέρνηση. Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το συγκρατώ ως θετικό. Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική. Επιμείναμε ταυτόχρονα στην ανάγκη δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει στη Χάγη, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης των νησιών ή κυριαρχίας. Θα πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στην πολιτική των προηγούμενων ετών. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να προσθέτει η Τουρκία ζητήματα που κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει».

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της γιατί έχουμε δίπλα μας μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα. Πετύχαμε να αλλάξουμε την ισορροπία σε ότι αφορά την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με πριν από 4 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει f35 και εμείς έχουμε έγκριση να τα αποκτήσουμε. Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τα f16 και εμείς έχουμε Rafale».

«Συνεχής προσπάθεια η αναζήτηση των καλύτερων»

Κληθείς να σχολιάσει, αν μπορεί να δούμε κι άλλους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είπε: «Για εμένα αυτό το οποίο έχει προτεραιότητα είναι να μπορώ να αξιοποιήσω τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και αν θυμηθείτε και τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης, είχα αιφνιδιάσει από το πόσα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη υπήρχαν. Αυτά τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη -οι πιο πολλοί, αν όχι όλοι- σήμερα είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι ουσιαστικά διευρύνθηκε και ανανεώθηκε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτή η προσπάθεια αναζήτησης των καλύτερων είναι για εμένα μια συνεχής προσπάθεια».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία για debate με τους 5 αρχηγούς στις 15 Ιουνίου

Μητσοτάκης: Κοιτάμε ψηλά, αλλά με τα πόδια στο έδαφος

Μητσοτάκης: Βασικός πυλώνας του προγράμματος μας, η «Πράσινη Ελλάδα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News