Πολιτική Δευτέρα 15/05/2023, 20:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανία: Καλεί το Πεκίνο να κλείσει τα μυστικά αστυνομικά τμήματα στο Βερολίνο

Γερμανία: Καλεί το Πεκίνο να κλείσει τα μυστικά αστυνομικά τμήματα στο Βερολίνο

Η Γερμανία κάλεσε την Κίνα να κλείσει παράνομα ξένα αστυνομικά τμήματα που οι γερμανικές αρχές υποπτεύονται ότι χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση στο Πεκίνο για τον έλεγχο και τον εκφοβισμό Κινέζων ομογενών που ζουν στο εξωτερικό.

Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση από πέρυσι το Νοέμβριο για τον τερματισμό αυτού του είδους των δραστηριοτήτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Σάσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Τον Φεβρουάριο, η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι λειτουργούσε παράνομα αστυνομικά τμήματα σε γερμανικό έδαφος, είπε ο εκπρόσωπος. Ωστόσο, το Πεκίνο αναγνώρισε ότι λειτουργούσε κάποιους σταθμούς παροχής υπηρεσιών στη Γερμανία, τους οποίους υποσχέθηκε να κλείσει.

Παρά τη δέσμευση όμως, η Κίνα εξακολουθεί να διατηρεί τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα στη Γερμανία των οποίων οι δραστηριότητες παρακολουθούνται προσεκτικά από τις τοπικές αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμιλιαν Καλλ.

«Οι αρχές ασφαλείας παρακολουθούν στενά αυτές τις δραστηριότητες καθώς και άλλες δραστηριότητες άλλων κρατών στη Γερμανία. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αυτά τα ξένα αστυνομικά τμήματα. Αυτά συνήθως δεν είναι σταθερά γραφεία αλλά κινητές εγκαταστάσεις».

Η Γερμανία βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα και για τον τρόπο αντιμετώπισης των υπεράκτιων δραστηριοτήτων των κινεζικών αρχών ασφαλείας, όπως είπε ο Σάσε. Το Βερολίνο βρίσκεται επίσης σε συνεχείς συνομιλίες με την Κίνα για το θέμα, πρόσθεσε.

«Η κινεζική κυβέρνηση πάντοτε υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο και σέβεται την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία όλων των χωρών. Περιμένουμε ότι η γερμανική πλευρά θα αντιμετωπίσει αντικειμενικά το όλο θέμα και δεν θα αφήσει περιθώρια για περαιτέρω εικασίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας. 

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε δύο Κινέζους υπηκόους ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα ξένο αστυνομικό τμήμα στη Νέα Υόρκη για λογαριασμό του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News