Πολιτική Τετάρτη 26/04/2023, 16:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Axia: Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να φτάσει στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές; 

Τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης διερευνά η εταιρεία αναλύσεων Axia Research

Axia: Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να φτάσει στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές; 

Τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης διερευνά η εταιρεία αναλύσεων Axia Research, «διαβάζοντας» τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Όπως παρατηρεί, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αρχικά επηρέασε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά όσο περνά ο καιρός, οι ψηφοφόροι σκέπτονται λιγότερο συναισθηματικά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τα βασικά συμπεράσματά της, συνοψίζονται στα εξής:

  • Το κυβερνών κόμμα διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά τους διευρύνεται
  • Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ανοδικές τάσεις, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ.
  • Ο αριθμός των αναποφάσιστων παραμένει υψηλός και υπάρχει μια αυξητική τάση στην πρόθεση ψήφου για μικρότερα μη συστημικά κόμματα.
  • Είναι πιθανό ένα έβδομο κόμμα να μπει στη Βουλή εν αντιθέσει με το βασικό σενάριο μιας εξακομματικής Βουλής που επικρατούσε πριν το δυστύχημα στα Τέμπη.

Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα και καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, είναι πιθανό ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να εξασφαλίσει 140 έδρες, πλησιάζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών.

Στο ερώτημα εάν μπορεί η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία (στις δεύτερες εκλογές), η Axia απαντά ότι είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε σίγουρα. 
Καθώς τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας αυξάνονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις -σε σύγκριση με αυτές που έγιναν μετά το δυστύχημα- η πιθανότητα για τη ΝΔ να αγγίξει το ποσοστό του 38%-38,5% στις δεύτερες εκλογές (σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής) και να εξασφαλίσει πάνω από 150 έδρες, αυξάνεται.

Βασικός παράγων θα είναι οι ψήφοι που θα μπορέσει να εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία από τις πρώτες εκλογές. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι αν η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση να εξασφαλίσει το 34%-36% των ψήφων στις εκλογές της 21ης ​​Μαΐου, τότε θα μπορούσε, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί πόλωση, να επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 2ας Ιουλίου.

Η Axia επισημαίνει ότι κατά τις δεύτερες εκλογές τα μεγάλα πολιτικά κόμματα θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν περαιτέρω την εκλογική τους βάση, ενώ παραδοσιακά η «αναποφάσιστη ψήφος» βαραίνει προς τον θεωρούμενο νικητή των εκλογών.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε 2 διαδοχικές εκλογές ήταν το 2012 όταν το πρώτο κόμμα (Νέα Δημοκρατία) κατάφερε να προσθέσει 10,8% (από 18,85% σε 29,66%) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (2 εκλογές με διαφορά 6 εβδομάδων), καθώς οι ψηφοφόροι κατάλαβαν τι διακυβεύεται.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας για ψήφο ανοχής: Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Κατώτατο στα 950 ευρώ υπόσχονται από τη ΝΔ και αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News