Πολιτική Τετάρτη 19/04/2023, 22:19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Οι επιτυχίες, τα απτά αποτελέσματα έρχονται από τις ομάδες και όχι από τις μονάδες

Γεωργιάδης: Οι επιτυχίες, τα απτά αποτελέσματα έρχονται από τις ομάδες και όχι από τις μονάδες

«Πάντοτε πίστευα, και όλοι όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν καλά αυτό, ότι τις επιτυχίες, όλα αυτά τα απτά αποτελέσματα που βλέπετε, τις φέρνουν οι ομάδες και όχι οι μονάδες» είπε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει ένα χαρακτηριστικό: ό,τι κάνουμε μετριέται» είπε. «Οι επενδύσεις ή αυξήθηκαν ή δεν αυξήθηκαν. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ή ανεβήκαμε ή δεν ανεβήκαμε. Επενδύσεις ή φέραμε ή δεν φέραμε. Το ΑΕΠ αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε. Θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν. Είναι όλα μετρήσιμα.»

Στην εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «2019-2023: Ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες, Ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για Όλους» εκτός από τον κ. Γεωργιάδη, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι Υφυπουργοί, κ. κ. Γιάννης Τσακίρης και Χρίστος Δήμας ανέλυσαν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Υπουργείου που οδήγησαν σε ιστορικά ρεκόρ σε επενδύσεις – ιδίως ξένες επενδύσεις -και εξαγωγές, τη σημαντική αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων, των ΣΔΙΤ και των υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και την πρώτη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ-27 τόσο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 αλλά και στην έγκριση και άμεση υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 όσο και στη βελτίωση του Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015-2022 προσελκύοντας, παράλληλα, επενδύσεις παγκόσμιας εμβέλειας στον τομέα έρευνας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.

Παράλληλα, εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σύρου (Αντώνης Χατζαντώνης) και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (Μαρίνα Πέππα και Σάββας Παπαδόπουλος), τις εταιρείες PYRAMIS – ΠΙΤΣΟΣ (Γαβριήλ Θεοδοσίου) CRETA FARMS (Στέλιος Αϊφαντής), NOVA (Αλέξανδρος Μπρέγιαννης) και AMAZON WEB SERVICES (Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη), τις start-up HELLENIC RADIATION DOSIMETRY (Μαριάνθη Φραγκοπούλου), GRANDMAMA (Βίκυ Κλήμη) και CAMPSAROUND (Κυριάκος Τσίγκρος) και της Spin-off BIO2CHP (Στέφανος Τσιακμάκης), των Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Δημήτρης Μουλιάτος) και της Εστίασης (Βαγγέλης Πιττερός) αφού έκαναν σύντομη αναδρομή στην εξυγίανση – ίδρυση της εταιρείας τους καθώς και στις θέσεις εργασίας που διασώθηκαν και δημιουργήθηκαν αλλά και στις επενδύσεις που δρομολογήθηκαν, ανέδειξαν την δημιουργική συνεργασία τους με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και εξέφρασαν την πίστη τους στις προοπτικές τόσο των επιχειρήσεων όσο και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Οι δράσεις – Αύξηση 45% των επενδύσεων

Μεταξύ των στοιχείων που αναφέρθηκαν είναι ότι στην 4ετία, με απλοποιήσεις, επιταχύνσεις και μεταρρυθμίσεις, δημιουργήθηκε φιλοεπενδυτικό κλίμα και επιτεύχθηκε δυναμική ανάπτυξη, ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυξήθηκαν συνολικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 4ετία κατά 45%, πραγματοποιήθηκαν 36 νέες στρατηγικές επενδύσεις, αριθμός ρεκόρ, με περισσότερα από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης ρεκόρ σημειώθηκε και στις εξαγωγές, όπου πλέον προσεγγίζουν το 40%. Σημειώθηκε ρεκόρ υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο με πάνω από 282% μεσοσταθμική αύξηση των υπαγωγών ετησίως κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2022 επιτεύχθηκε διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης 6% έναντι 3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σημειώθηκε ακόμη ότι, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ανεβαίνοντας 16 θέσεις μεταξύ 34 πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμη, 300.000 νέες και νέοι βρήκαν δουλειά, ενώ πολλοί νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των μνημονίων, έχουν αρχίσει και επιστρέφουν στην πατρίδα. Τριπλασιάστηκαν οι εγκρίσεις Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, στηρίχθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υλοποιείται το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

ΕΣΠΑ

Σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, αυτά τα 4 χρόνια η χώρα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η απορρόφηση ανήλθε στο 85% στα τέλη του 2022 έναντι 24% το 2019, κι αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 12 δισ. ευρώ χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίοδο της πανδημίας, καθώς από το ΕΣΠΑ δόθηκαν περί τα 8,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κοινωνικού και επιχειρηματικού ιστού της χώρας, και πιο συγκεκριμένα :

 • 7.6 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους,
 • 70 εκατ. ευρώ για την Παιδεία,
 • 262 εκατ. ευρώ για την Υγεία,
 • 205 εκατ. ευρώ για τη Γεωργία, αλλά και κεφάλαια για λοιπά έργα.

Όμως δεν είναι μόνο η περίοδος της πανδημίας για την στήριξη από το ΕΣΠΑ, που η χώρα μας στηρίχτηκε από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Στον τομέα της απασχόλησης ωφελήθηκαν:

 • 133.000 άνεργοι
 • 105.000 μακροχρόνια άνεργοι
 • 177.000 (αυτό)απασχολούμενοι
 • 125.000 νέοι έως 29 ετών
 • υπήρξαν 3.100 σχέδια για δημιουργία νέων επιχειρήσεων, από τις οποίες αναμένεται να δημιουργηθούν και πολλές νέες θέσεις εργασίας
 • 500.000 άνεργοι ωφελούνται καθημερινά μέσω νέων προγραμμάτων.
 • 875.000 άτομα επωφελήθηκαν από τις υποστηριζόμενες δομές υγείας και προνοίας

   Στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης:

 • Σε 15.000 σχολικές μονάδες γίνονται εκπαιδευτικές παρεμβάσεις
 • 15.000 άτομα (16-66+) συμμετέχουν σε προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας
 • 30.800 μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας και
 • πραγματοποιήθηκαν 7.170 προγράμματα δια βίου μάθησης.

Ενεργειακή αποδοτικότητα

Σε σχέση με την ενεργειακή αποδοτικότητα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, έγινε δυνατόν 50.000 νοικοκυριά να αναβαθμιστούν ενεργειακά, ενώ υπάρχει μείωση ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας από τα δημόσια κτήρια κατά 148 εκατ. kWh.

Στον τομέα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας: 1.500 επιχειρήσεις υλοποιούν πλέον δράσεις έρευνας και καινοτομίας, 1.400 επιχειρήσεις συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα, ενώ 2.500 επιχειρήσεις ενισχύονται για να εισάγουν νέα προϊόντα, και δημιουργούν 14.200 νέες θέσεις εργασίας.  

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, κ. Άρης Πορτοσάλτε, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Θανάσης Μπούρας, ο Βουλευτές, κ. κ. Ευάγγελος Λιάκος, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, οι Γενικοί Γραμματείς, κ. κ. Θανάσης Κυριαζής, Δημήτρης Σκάλκος, Ορέστης Καβαλάκης και Σωτήρης Αναγνωστόπουλος , οι Ειδικοί Γραμματείς, κ. Γιώργος Ζερβός και κ. Νίκη Δανδόλου, η Υπηρεσιακή Γραμματέας, κ. Ευαγγελία Βασιλικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζαβός και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), κ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού, κ. Νίκος Μπακατσέλος, ΕΒΕΑ, κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, Αχαϊας και ΕΦΕΠΑΕ, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Πρόεδρος και CEO της ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστας, οι Πρόεδροι της ΜΟΔ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, του ΟΒΙ, κ. Δημήτρης Χρόνης, του Οργανισμού Κεντριών Αγορών & Αλιείας, κ. Απόστολος Αποστολάκος, του ΕΣΥΔ, κ. Κωνσταντίνος Κούρταλης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΛΟΤ, κ. Γεωργία Ρεμπούτσικα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, οι Δήμαρχοι Μάνδρας, κ. Χρήστος Στάθης και Ασπροπύργου, κ. Νίκος Μελετίου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής, επιχειρηματικής, εφοπλιστικής και ερευνητικής κοινότητας και παραγωγικών φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών και πλήθος κόσμου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News