Πολιτική Πέμπτη 9/03/2023, 12:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Φταίμε όλοι αλλά η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι

Κυρ. Μητσοτάκης: Φταίμε όλοι αλλά η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι

«Ζητώ ξανά δημόσια συγγνώμη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και προσωπικά. Αναλαμβάνω την ευθύνη», είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη. «Όλοι φταίμε. Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν είχε ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης, αυτό το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί και η τεχνολογία θα μας είχε επιτρέψει να αποτρέψουμε το αδιανόητο»,  είπε. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για πλήρη διαφάνεια στην έρευνα για το δυστύχημα και για άμεσες κινήσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στους σιδηροδρόμους. Επίσης, προανήγγειλε μέτρα για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων. 

«Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες. Δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό», είπε ο πρωθυπουργός. «Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να γίνει μια αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος, από κυβερνήσεις μέχρι και διοικήσεις», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό.

Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε δύο πράγματα:

1) Απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια,

2) Δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους σε επίπεδο τεχνολογίας και προσωπικού.

«Άκουσα τους επίμαχους διαλόγους από το βράδυ της τραγωδίας και αισθάνθηκα οργή και ντροπή», είπε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πλαίσιο παρεμβάσεων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, σε οικονομικό και ηθικό επίπεδο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Γιώργος Γεραπετρίτης:

– Δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό. 

– Βραχυπρόθεσμα θα περιοριστεί το μεταφορικό έργο αν χρειαστεί.

– Αυστηροποιείται άμεσα το νομικό πλαίσιο για καταστροφές και φθορές.

– Δρομολογούνται άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού. 

«Θα κινήσω γη και ουρανό για να ολοκληρωθεί το έργο της τηλεδιοίκησης. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε χρονοδιαγράμματα. Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί», είπε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News