Πολιτική Τετάρτη 25/01/2023, 19:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος, την υποσχέθηκα και την υλοποιούμε

«Τα στοχευμένα μέτρα για την ακρίβεια θα συνεχιστούν»

Μητσοτάκης: Αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος, την υποσχέθηκα και την υλοποιούμε

«Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω: Το είπαμε και το κάναμε», τόνισε, από την Κρήτη ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι όλα αυτά έγιναν ενώ εξελίσσονταν μία σειρά από αλλεπάλληλες κρίσεις. «Κάναμε τις δυσκολίες, ευκαιρίες και δεν ξεφύγαμε γραμμή», είπε, λέγοντας ότι κάνει έναν «απολογισμό ευθύνης». «Υπήρξαν λάθη και αστοχίες», είπε, αλλά αυτά γίνονται για να διορθώνονται, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει «συμβόλαιο ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Όσοι μας απειλούν ότι θα έρθουν μία νύχτα, θα ξυπνήσουν μια νύχτα ξαφνικά και θα προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα και θα μάθουν ότι κάθε γιουρούσι μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο και ότι η πατρίδα μας μένει δεσμευμένη στο διεθνές δίκαιο.

«Κάναμε τις δυσκολίες, ευκαιρίες»

«Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω: Το είπαμε και το κάναμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι όλα αυτά έγιναν ενώ εξελίσσονταν μία σειρά από αλλεπάλληλες κρίσεις.

«Κάναμε τις δυσκολίες, ευκαιρίες και δεν ξεφύγαμε γραμμή», είπε, λέγοντας ότι κάνει έναν «απολογισμό ευθύνης». «Υπήρξαν λάθη και αστοχίες», είπε, αλλά αυτά γίνονται για να διορθώνονται, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει «συμβόλαιο ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

«Είχα πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους και εισφορές. Είχα υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και επενδύσεις και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Είχα υποσχεθεί μια πατρίδα πιο ισχυρή και την έχουμε με τα Ραφάλ, τα Βάιμπερ, τις Μπελαρά και τις συμμαχίες μας. Μέσα από το ψηφιακό κράτος έχουμε ήδη διεκπεραιώσει 1,2 δισεκ. αυτόματες συναλλαγές, αντί για την ταλαιπωρία στις ουρές», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η Ελλάδα του μέλλοντος που σας υποσχέθηκα και την υλοποιούμε. Μία Ελλάδα στην οποία τα αυτονόητα δεν είναι ζητούμενα, με συντάξεις που εκδίδονται επιτέλους στην ώρα τους, με νηπιαγωγεία από τα 4, με πρότυπα σχολεία και επαγγελματικά λύκεια, με πανεπιστήμια που ανήκουν στους φοιτητές και όχι στους μπαχαλάκηδες καταληψίες. Μετά από 42 μήνες μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω, ναι, το είπαμε και το κάναμε». 

 


 

 

«Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν»

Κατόπιν προχώρησε σε σύντομη επισκόπηση της κυβερνητικής διαδρομής.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά στην οικονομία, «η Ελλάδα καταγράφει από του υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη», «κινείται εκτός κάθε πλαισίου εποπτείας», «στο Νταβός ξένοι επενδυτές εξέφρασαν την επιθυμία να επενδύσουν» και «βρισκόμαστε ένα σκαλί από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Συμπλήρωσε ότι «ο πολίτης πληρώνει χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και εισφορές», «οι συνταξιούχοι θα δουν καλύτερες αποδοχές ύστερα από 12 χρόνια» και από την «1η Απριλίου θα γίνει η η 3η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού».

Και προχώρησε στη δέσμευση ότι «τα στοχευμένα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν».


«Στον ΒΟΑΚ δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα»

«Δεν είναι πια ένα άπιαστο όνειρο. Σήμερα επισκέφτηκα το πρώτο ενεργό εργοτάξιο του ΒΟΑΚ. Το έργο γίνεται σε τρία τμήματα. Είναι ένας δρόμος του οποίου τη σημασία δεν μπορώ να υπερτιμήσω. Όλοι ξέρετε τις τραγωδίες που ζούμε. Ο ΒΟΑΚ είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός. 

«Το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο στη χώρα μας. Οι εργασίες φτάνουν ήδη στο 20% και παράλληλα προχωρούν οι μελέτες για την αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου. Δεν θα επαναληφθεί αυτό που έγινε με το Ελληνικό. Τη στιγμή που το αεροδρόμιο θα φύγει θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των 3000 στρεμμάτων. Θα ήθελα κι εγώ να είχαμε τρέξει περισσότερο, αλλά και για τα δύο πιάσαμε το νήμα από πολύ πίσω. Στον ΒΟΑΚ δεν παραλάβαμε απολύτως τίποτα παρά μόνο ένα σχέδιο στο χάρτη. Τώρα η υλοποίηση έχει ξεκινήσει. Ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε. 


Ο οδικός χάρτης της Κρήτης στην Ελλάδα του 2030 

«Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος προσέλκυσης φοιτητών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από ολόκληρο τον κόσμο. Αν το πέτυχε η Κύπρος, γιατί να μην μπορεί να το πετύχει η Κρήτη στα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Έχουμε πρόβλημα στέγασης φοιτητών. 255 εκ. για να κατασκευαστούν δύο νέες φοιτητικές εστίες στα Χανιά και το Ηράκλειο. Επίσης 8 νέα σχολεία και σχεδόν 100 εκ θα κατευθυνθούν στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας», είπε και πρόσθεσε: «Δυο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, πολλές δράσεις πολιτισμού, το νέο μουσείο στα Χανιά είναι κόσμημα, ανάπλαση της Φαιστού. Έδωσα μόνο λίγα ψήγματα του συνολικού σχεδίου. Είναι ένας οδικός χάρτης της Κρήτης του 2030 στην Ελλάδα του 2030». 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News