Πολιτική Τετάρτη 25/01/2023, 15:47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτήρισε «ανίκανη και βαθιά αντιδημοκρατική την κυβέρνηση», τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία ζει τους τελευταίους έξι μήνες στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου.

«Για την πατρίδα, την κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τους πολίτες, έρχεται κάποτε μια κρίσιμη ώρα, που καλούνται να πάρουν μια σαφή θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια τέτοια στιγμή βρισκόμαστε σήμερα», είπε και σημείωσε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας».

Τόνισε ότι «κανείς και καμιά δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους αλλά αφορά τη ζωή των ανθρώπων». Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».

Είπε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου». 

Χαρακτήρισε, δε, τον πρωθυπουργό «εγκέφαλο και αρχηγό του εγκληματικού αυτού δικτύου», καταλογίζοντάς του αλαζονεία, καθώς και ότι «πίστευε ότι κανείς ποτέ δεν θα τον ελέγξει». Κατηγόρησε επιπλέον τον κ. Μητσοτάκη ότι «επί έξι μήνες λέει συνειδητά ψέματα, ότι δεν γνώριζε».

Όπως είπε, ο φάκελος που παρέλαβε κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο «περιέχει τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, έπειτα από αίτημα που κατέθεσα στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την επίσκεψή μου στην Αρχή. Περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στο ερώτημα που έθεσε στην ΑΔΑΕ για το αν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, καθώς και ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, «η απάντηση που έλαβα στον κλειστό φάκελο είναι πως για όλους βρέθηκαν επισυνδέσεις». Όπως τόνισε, η ΕΥΠ παρακολούθησε τον κ. Χατζηδάκη για οκτώ μήνες και τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για δύο χρόνια.

«Φτάσαμε αισίως στον αριθμό 10 των ανθρώπων για τους οποίους επισήμως πλέον υπάρχουν ευρήματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη», τόνισε και υπογράμμισε ότι «εμείς αυτήν την εκτροπή δεν δικαιούμεθα να την καταπιούμε». «Μπορεί αυτή η εκτροπή να περάσει χωρίς καμία απόδοση ευθυνών; Τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα;» διερωτήθηκε. 

«Εχουμε ιστορική υποχρέωση να δράσουμε. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι ένοχοι. Η παραμονή τους κυβέρνηση της χώρας είναι επικίνδυνη» τόνισε και επεσήμανε ότι έπειτα από όσα έχουν συμβεί, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους ούτε μια μέρα.

Μητσοτάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Κρήτη όταν πληροφορήθηκε την εξέλιξη από τη Βουλή.

«Καλοδεχούμενη η πρόταση και είναι αλήθεια ότι τον παρακαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι «πολύ καλή ευκαιρία για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών». «Επιδιώκω τη σύγκριση, ελάτε να συγκριθούμε. Εύχομαι οι πολίτες να ξεπεράσουν το νέφος της τοξικότητας και να αντιληφθούν ποιοι μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον τους», σημείωσε.

«Από αύριο θα είμαστε στη Βουλή και την Παρασκευή θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και μέχρι να προκηρύξουμε τις εκλογές θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεραπετρίτης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής

Σήμερα Τετάρτη το πρωί, πριν την παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χαρακτηρίσει «καλοδεχούμενη» μια πρόταση μομφής. Καταλόγισε, δε, ευθύνες στον πρόεδρο τη ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο για πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο κ. Τσίπρας και μετά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Με την ενέργεια αυτή να δώσει προσωποποιημένη ενημέρωση, ο κ. Ράμμος καθίσταται μέρος πολιτικού παιχνιδιού λίγους μήνες πριν τις εκλογές».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News