Πολιτική Τετάρτη 18/01/2023, 08:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Με δική της πρόταση η Κουμουνδούρου για Κασιδιάρη

ΣΥΡΙΖΑ: Με δική της πρόταση η Κουμουνδούρου για Κασιδιάρη

 Νέο μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής και την πιθανή κάθοδό τους στις εκλογές. Διαφωνώντας με την πρόταση της κυβέρνησης, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζουν τη δική τους νομοθετική παρέμβαση για τον αποκλεισμό όλων των καταδικασθέντων, που θα βασίζεται, όπως τονίζουν, σε δύο βασικούς πυλώνες:

• Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζουν.

• Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία. Υποστηρίζουν, πως η διάταξη της πλειοψηφίας είναι ευρεία και δίνει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μιλούν για «αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης, που υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων νεοναζί και αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων». Σημειώνουν πως η επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπει τίποτα και ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Αρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, είχε ενημερωθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία πριν από τις γιορτές. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο. Σε αυτή τη βάση, αποδίδουν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν, για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης «εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση». Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Kυβερνητικές πηγές, πάντως, σημείωναν ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξε εδώ και εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν».

Συναγερμός σήμανε χθες στην Κουμουνδούρου, καθώς άγνωστος αποστολέας έστειλε έναν ύποπτο φάκελο. Αφού ανοίχτηκε από αστυνομικούς, διαπιστώθηκε πως περιείχε λευκή σκόνη και ένα ιδιόχειρο σημείωμα με υβριστικό περιεχόμενο. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Αρχές. Ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ παρέλαβε τον φάκελο και η σκόνη στάλθηκε για ανάλυση στο Χημείο του Κράτους.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News