Απόψεις Πέμπτη 1/12/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στάσου πλάι μου

Στάσου πλάι μου

Τον Απρίλιο του 1987 μία μεγάλη συναυλία στο Wembley με τίτλο Stand By Me και με τους Elton John, Bob Geldof, George Michael, Boy George, Meatloaf και άλλους ήταν η πρώτη θαρραλέα τοποθέτηση στο δημόσιο διάλογο για ένα θέμα που μέχρι τότε ήταν ταμπού. Η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το AIDS (AIDS awareness day) ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου την αμέσως επόμενη χρονιά, και είναι ένας σημαντικός σταθμός στην καταπολέμηση τόσο της ίδιας της νόσου, όσο και των προκαταλήψεων γύρω από αυτή.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών συγκεντρώνει διαφωτιστικά στατιστικά στοιχεία για το θέμα.

Στάσου πλάι μου-1

Εδώ βλέπουμε τις εκτιμήσεις του οργανισμού για τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με HIV στην Ελλάδα. Δυστυχώς ο ρυθμός αύξησης είναι κάπως μεγαλύτερος από την ομάδα των χωρών στην οποία ανήκουμε:

Στάσου πλάι μου-2

Το πιο ανησυχητικό από τα στοιχεία όμως ίσως είναι το παρακάτω: το ποσοστό, στην Ελλάδα, των θετικών σε HIV που το γνωρίζουν (βασικό στοιχείο πρόληψης της μετάδοσης) έχει σταματήσει να βελτιώνεται, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα των συγκρίσιμων χωρών, ενώ το παγκόσμιο μέσο όρο έχει σχεδόν φτάσει στα επίπεδα της Ελλάδας.

Στάσου πλάι μου-3

Χάνουμε, λοιπόν, στο πεδίο της ενημέρωσης. Το εθνικό σχέδιο δημόσιας υγείας 2021-2025 κάνει 3 αναφορές στον HIV. Αυτές αφορούν την ανάγκη για εποπτεία και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, και για «επεξεργασία πρότασης για την επιχειρησιακή ενίσχυση και τη λειτουργική ολοκλήρωση των Μονάδων Λοιμώξεων», με λίγα λόγια τίποτα το χειροπιαστό.

Από την άλλη κάποιες ΜΚΟ όπως η PRAKSIS ή το Checkpoint προσφέρουν δωρεάν, γρήγορα και ανώνυμα τεστ. Δυστυχώς παραμένει έντονο, αν και όχι πάντα μετρήσιμο, το κοινωνικό στίγμα και οι διακρίσεις που υφίστανται οι οροθετικοί στη Ελλάδα, και αυτό δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση.

 

When the night has come

And the land is dark

And the moon is the only light we’ll see

No, I won’t be afraid

No, I won’t be afraid

Just as long as you stand

Stand by me

So darlin’, darlin’, stand by me

Oh, stand by me

Oh, stand

Stand by me, stand by me

If the sky that we look upon

Should tumble and fall

Or the mountains should crumble to the sea

I won’t cry, I won’t cry

No I won’t shed a tear

Just as long as you stand

Stand by me

And darlin’, darlin’, stand by me

Oh, stand by me

Oh, stand now

Stand by me, stand by me

And darlin’, darlin’, stand by me

Oh, stand by me

Oh, stand now

Stand by me, stand by me

Whenever you’re in trouble won’t you stand by me

Oh, stand by me

Won’t you stand by

 

Stand by me, Ben E. King, από το άλμπουμ Don’t play that song, 1962

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS