Απόψεις Πέμπτη 29/09/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψυχραιμία

Ψυχραιμία

Στις αρχές του 2021 γράφαμε ότι η μεταβλητότητα, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο οι αγορές μετρούν τον κίνδυνο, μετά από μία πολύ έντονη χρονιά που ήταν το 2020, είχε ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται. Όντως, το 2021 η μεταβλητότητα στις αγορές, όπως τη μετράμε με την τυπική απόκλιση (εδώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ) επανήλθε σε επίπεδα προ πανδημίας:

 

 

σ

2021

17.1%

2020

43.7%

2019

18.4%

2018

19.8%

2017

17.2%

Ετησιοποιημένη τυπική απόκλιση δείκτη FTSE/ASE 20

 

Μετά όμως ακολούθησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις αρχές του 2022. Η μέχρι στιγμής αντίδραση των αγορών, σε όρους μεταβλητότητας πάντα, δεν δείχνει ιδιαίτερη ανησυχία. Η ετησιοποιημένη τυπική απόκλιση για τις πρώτες 155 συναλλακτικές ημέρες του 2022 κυμαίνεται στο 21.3% – επίπεδο υψηλότερο ναι μεν από τα ιστορικά (πλην πανδημίας) επίπεδα αλλά όχι πανικού. Η Ευρώπη όμως φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών μίας ενεργειακής ανασφάλειας, για πολλούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, ενώ παράλληλα προβάλλεται στο δημόσιο διάλογο η πιθανή επερχόμενη ύφεση.

Το χρηματιστήριο παραγώγων μπορεί και πάλι, όπως και πέρυσι, να μας δώσει μία εικόνα για τις εκτιμήσεις της αγοράς για τον κίνδυνο στο (άμεσο) μέλλον. Ένα δικαίωμα αγοράς δίνει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να αγοράσει μία υποκείμενη αξία (τον δείκτη π.χ. του χρηματιστηρίου) σε προκαθορισμένο μελλοντικό χρόνο και σε προκαθορισμένη τιμή. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη η μεταβλητότητα της υποκείμενης αξίας, τόσο μεγαλύτερη και η αξία του δικαιώματος.

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου λήγουν τα δικαιώματα προαίρεσης του μηνός Οκτωβρίου. Συνήθως το ζεύγος δικαιωμάτων (αγοράς και πώλησης) με τη μεγαλύτερη ρευστότητα (και άρα με τιμές πιο αντιπροσωπευτικές) είναι αυτό με τιμή εξάσκησης πιο κοντά στην τρέχουσα. Επιλέξαμε λοιπόν το δικαίωμα αγοράς και το δικαίωμα πώλησης του δείκτη στις 2000 μονάδες του δείκτη.

Χρησιμοποιώντας το επιτόκιο 0,03%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και  καθώς οι υπόλοιπες μεταβλητές της αποτίμησης (χρόνος μέχρι τη λήξη, τιμή υποκείμενης, τιμή εξάσκησης) είναι γνωστές με ακρίβεια, μπορούμε  να λύσουμε το αποτιμησιακό μοντέλο (Black – Scholes) ως προς την μεταβλητότητα. Βλέπουμε έτσι ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς είναι για μία μεταβλητότητα γύρω στο 24%. Υψηλότερη από την τρέχουσα, αλλά μόνο κατά λίγο.

Συνεπώς βλέπουμε μία αναντιστοιχία μεταξύ της έντασης με την οποία η ανασφάλεια προβάλλεται στο δημόσιο διάλογο και της έντασης με την οποία αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις της αγοράς.

 

Ψυχραιμία. Είναι το πρώτο χρήσιμο ή κατανοητό πράγμα που μου λένε σήμερα.

Arthur Dent στο ‘Γυρίστε το Γαλαξία με ωτοστόπ’ του Douglas Adams (1979) εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος (2005) σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News