ΑΠΟΨΕΙΣ

«Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης»

«Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης»

Ας μου συγχωρέσει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος τον δανεισμό του τίτλου από το τελευταίο του βιβλίο. Ειλικρινά, δεν μπόρεσα να βρω πιο ταιριαστό τίτλο για το σημερινό θέμα. Επί τη ευκαιρία, πρέπει να σας πω ότι βρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου αυτού και στην ωραία συζήτηση που είχε ο συγγραφέας με τον πάντοτε ενδιαφέροντα Στέλιο Ράμφο. Διαβάζοντας το βιβλίο, έμαθα την ιστορία του Περικλή Παναγόπουλου και τη θεατρική αυτοκτονία του.

Πάμε τώρα στο θέμα. Δεν είμαι βέβαιος αν σας εντυπωσίασε η είδηση ότι το υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε νέο Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο για το Δημόσιο προκειμένου να το «εκσυγχρονίσει». Τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία όπως θα διαπιστώσετε στα επόμενα. Αντιγράφω από την ανακοίνωση του υπουργείου:

«[…] Τομές του αναθεωρημένου ΠΔ αποτελούν:

1. Η δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων (2.700 και πλέον κλάδοι και ειδικότητες κωδικοποιούνται σε 550, μείωση που προσεγγίζει το 80%), με στόχο, μεταξύ άλλων, και την απλοποίηση για τη διενέργεια του Ενιαίου Γραπτού Διαγωνισμού, όπως προβλέπεται στον ν.4765/2021.

2. Η κατάργηση παρωχημένων κλάδων και η δημιουργία νέων σύγχρονων κλάδων και ειδικοτήτων, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου από υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης.

3. Η πλήρης και συστηματική χαρτογράφηση και θεσμική αποτύπωση των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα (αποδεκτοί τίτλοι, άδειες άσκησης επαγγέλματος κοκ). Για τον σκοπό αυτό ελήφθησαν υπόψη τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του ΕΟΠΠΕΠ καθώς και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας (νέα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ΑΕΙ, νέες σχολές ανώτατης εκπαίδευσης που προέκυψαν από τη μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, σύγχρονες ειδικότητες ΙΕΚ κοκ) […]».

Η «τομή» έγκειται στον περιορισμό των 2.700+ κλάδων και ειδικοτήτων, «μόνον» σε 550! Ζήτω που καήκαμε! Δεν πίστευα τα νούμερα. Μου είναι αδύνατο να φανταστώ πως μπορεί να υπάρχουν 2.700+ ειδικότητες. Και μόνο αυτό το γεγονός έπρεπε να μας προβληματίσει και να προβληθεί δεόντως από όλα τα ΜΜΕ και ειδικότερα την τηλεόραση. Είμαι πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα που να είχε τόσο πλήθος ειδικοτήτων.

Για να πω απλά και επιγραμματικά. Με τόσο πλήθος ειδικοτήτων είναι βέβαιο ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων περισσεύει και ακριβώς για τον λόγο αυτόν έχουμε ουσιαστικά πτωχεύσει. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα το οποίο όμως δεν είναι χαρακτηριστικό. Στον Κλάδο του ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού συγχωνεύονται οι ακόλουθοι 30:

ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ/Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ/Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ), ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ), ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΠΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΠΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΕ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΠΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΒΟΗΘΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ (ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ), ΠΕ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, ΠΕ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ (ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ), ΠΕ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΕ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Αξίζει την προσοχή σας η επανάληψη και η επικάλυψη των διαφόρων ειδικοτήτων. Αν μια επιχείρηση είχε στην οικονομική της διεύθυνση 30 ειδικότητες Πανεπιστημιακού Επιπέδου (ΠΕ), θα είχε πτωχεύσει. Σας είπα ότι το παράδειγμα δεν είναι ενδεικτικό γιατί στην περίπτωση αυτή ενοποιούνται μόνο 30 ειδικότητες. Στην περίπτωση του ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) Διοικητικού Λογιστικού, συγχωνεύονται 91 ειδικότητες! Είμαστε πράγματι «οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης». Δεν τελειώσαμε όμως. Στον κλάδο ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Εργων συγχωνεύονται 47 ειδικότητες και στον κλάδο των ΔΕ Δομικών Εργων συγχωνεύονται 44 ειδικότητες. Τώρα μπορώ να εξηγήσω ένα φαινόμενο το οποίο παρατήρησα και περιέγραψα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 στην «ΚτΚ», με τίτλο «Τα λέω στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη», από όπου σας παραθέτω το σχετικό απόσπασμα: «[…] Θα σας περιγράψω την ιστορία μια λακκούβας διαμέτρου περίπου 60 εκατοστών, μπροστά στο κτίριο Δοξιάδη, σημερινό One Athens. Πρώτα εμφανίστηκε ένα συνεργείο του δήμου και γέμισε τη λακκούβα με χώμα! Ναι, σωστά διαβάσατε: Χώμα. Αυτή ήταν η προσωρινή λύση. Στη συνέχεια θα ερχόταν η μόνιμη λύση. Οσοι παρακολουθούσαν τους εργάτες του δήμου να γεμίζουν τη λακκούβα με χώμα, γελούσαν. Το χώμα έφυγε σε δύο μέρες και η λακκούβα παρέμεινε για εβδομάδες.

Υστερα από καιρό, επιτέλους, έφτασε το συνεργείο για να κλείσει τη λακκούβα. Φορτηγό με έξι υπαλλήλους για μια λακκούβα διαμέτρου 60 εκατοστών. Ο ένας ήταν οδηγός και παρέμεινε μέσα στο φορτηγό, καπνίζοντας. Οι δύο ετοίμαζαν το τσιμέντο. Ο τρίτος το κουβαλούσε από το σημείο που ήταν παρκαρισμένο το φορτηγό στη λακκούβα (περίπου 30 μέτρα) και οι άλλοι δύο γέμιζαν τη λακκούβα με το τσιμέντο. Παράδειγμα εξαιρετικής αποτελεσματικότητας για να διδάσκεται στα πανεπιστήμια! Μην απορείτε λοιπόν τι κάνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Φαίνεται όμως ότι αυτή είναι η συνηθισμένη πρακτική. Μετά από μερικές βδομάδες είδα ξανά ένα παρόμοιο φορτηγό με 6μελές συνεργείο να επιδιορθώνει το… ποτιστικό των παρτεριών, στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ! […]»

Ωραία, αυτά όλα αφορούν το παρελθόν που θέλει να διορθώσει το υπουργείο με το νέο Προεδρικό Διάταγμα. Εχουμε τώρα «μόνον» 550 Κλάδους και Ειδικότητες. Μπράβο πρόοδο! Από 2.700+ πάμε μόνο στους 550! Ζήτω που καήκαμε! Εχουμε τόσο αλλοτριωθεί που δεν βρέθηκε κανένας μα κανένας να κάνει θέμα πώς καταλήξαμε να έχουμε 2.700+ κλάδους και ειδικότητες. Γιατί αν δεν αναγνωρίσουμε τη γενεσιουργό αιτία αυτής της τεράστιας ανωμαλίας σε λίγο καιρό θα ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Για του λόγου το αληθές, το νέο ΠΔ μας αποκαλύπτει ότι:

«4. Ο εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Μεταξύ άλλων, καταργείται πλέον η δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με “φωτογραφικά” προσόντα διορισμού, με απώτερο στόχο την περαιτέρω θωράκιση και διασφάλιση της αξιοκρατίας και διαφάνειας στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Στο εξής, η Επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του άρθρου 77 του ν. 4674/2020 θα έχει την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες και θα υποβάλλει ετησίως στον Υπουργό Εσωτερικών έκθεση για την ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης του ΠΔ, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Εσωτερικών».

Παρακαλώ, την προσοχή σας στη διατύπωση: «να συστήνουν κλάδους με “φωτογραφικά” προσόντα διορισμού». Το υπουργείο Εσωτερικών ομολογεί ότι μέχρι σήμερα οι κλάδοι και τα προσόντα ήταν φωτογραφικά για να εξυπηρετήσουμε την πελατεία μας! Δεν γνωρίζω πώς νιώθετε εσείς, αλλά προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ενοχλημένος γιατί μας το λένε κατάμουτρα. «Εμείς θα βρίσκουμε τρόπους να διορίζουμε και εσείς κορόιδα θα πληρώνετε»!

Επιτέλους πότε θα ξυπνήσουμε και να επαναστατήσουμε. Ακριβαίνει το ρεύμα και φωνάζουμε. Ακριβαίνει η βενζίνη και φωνάζουμε. Προσλαμβάνει το Δημόσιο «Συνοδούς χλοοτάπητα» και το κάνουμε γαργάρα. Είμαστε άξιοι της τύχης μας. Αναγνωρίστε και μαυρίστε τους λαϊκιστές πολιτικούς, ανεξάρτητα από κόμμα, γιατί μόνο έτσι θα περιοριστεί το κόστος του Δημοσίου και θα μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές. Τον πλούτο τον δημιουργούν οι ιδιώτες. Το Δημόσιο είναι αδηφάγο και κατατρώει τον πλούτο που με κόπο δημιουργούμε. Μαυρίστε τους!

Σας φύλαξα για το τέλος το καλύτερο. Σύμφωνα με τον καλό μου φίλο Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο οποίος γνωρίζει όσο κανένας άλλος τη Δημόσια Διοίκηση, στο Δημόσιο έχουμε 24.000+ Αρμοδιότητες, εκ των οποίων οι 1.400+ Επιτελικές. Ακριβώς λόγω του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων, δεν υφίσταται λογοδοσία και καταλήγουμε στην ασυδοσία.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ποτέ δεν μαθαίνουμε τους υπεύθυνους. Δεν θα έπρεπε κάποιος να μας ενημερώσει για αυτούς που δημιούργησαν όλους αυτούς τους 2.700+ κλάδους και ειδικότητες για να τους γνωρίζουμε, να τους κόψουμε την καλημέρα και να τους μαυρίσουμε.

«Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». (Αβραάμ Λίνκολν, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος)

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτηςείναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News