ΑΠΟΨΕΙΣ

Από το Μόναχο στα Γιάννενα με μία στάση στη Γρανάδα

Από το Μόναχο στα Γιάννενα με μία στάση στη Γρανάδα

Το 1924 στο Μόναχο δύο οικογένειες, οι Σούστερμαν και οι Μπόρνστιν, ίδρυσαν ένα εμπορικό κατάστημα ρούχων με ένα αρκετά διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. Το κατάστημα τους θα είναι ανοιχτό αποκλειστικά σε μέλη. Τα μέλη θα έχουν πρόσβαση σε μόδα υψηλής ραπτικής σε πολύ προσιτές τιμές. Ο αριθμός των μελών θα είναι περιορισμένος και για να πάρεις την πολυπόθητη κάρτα μέλους θα πρέπει να σε προτείνουν άλλα μέλη και κανείς δεν εγγυάται ότι θα σου την δώσουν. Επίσης τα μέλη δεν θα επιτρέπεται να μιλούν σε τρίτους σχετικά με τις τιμές και τις εκπτώσεις που βρίσκουν τα διάφορα προϊόντα στα ράφια του μαγαζιού.

Το μοντέλο στέφθηκε με επιτυχία και αφού ίδρυσαν δεύτερο κατάστημα στο Μόναχο και επεκτάθηκαν στην Φρανκφούρτη και τη Βιέννη, το 2007, και ενώ η διοίκηση αποτελούνταν από την τρίτη γενιά Σούστερμαν και Μπόρνστιν, αφουγκραζόμενοι τις αλλαγές που έφερνε η τεχνολογία, ίδρυσαν διαδικτυακό παράρτημα, την λεγόμενη BestSecret, η οποία και θα έφερνε το ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο στο διαδίκτυο. Σιγά σιγά η BestSecret επεκτάθηκε πέραν από τις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας στην Ελβετία, Σουηδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ρουμανία.

Το 2010 η BestSecret είχε πωλήσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ και 150.000 μέλη. Το 2012 οι οικογένειες πούλησαν τα 2/3 των μετοχών τους στο επενδυτικό σχήμα Ardian (πρώην Axa) για 200 εκατομμύρια ευρώ και το σύνολο της εταιρείας μετονομάστηκε σε BestSecret. Το 2016 η Ardian πούλησε το μερίδιό της στο επενδυτικό σχήμα Permira για 750 εκατομμύρια ευρώ. Με λίγα λόγια η αξία της BestSecret μέσα σε 4 χρόνια τριπλασιάστηκε, γεγονός που δείχνει την δυναμική της ψηφιακής οικονομίας.

Το 2021 οι πωλήσεις της BestSecret έφτασαν τα 940 εκατομμύρια ευρώ με 250.000 μέλη ενώ η εταιρεία απασχολούσε 1.700 εργαζομένους. Στις 15 Μαρτίου 2022, η BestSecret, ανακοίνωσε ότι πέραν των ομάδων που την υποστηρίζουν τεχνολογικά στο Μόναχο και τη Γρανάδα, ξεκινάει την λειτουργία μιας ακόμα τεχνολογικής ομάδας στα Ιωάννινα. Οι πρώτοι εργαζόμενοι ήδη έχουν ξεκινήσει και στους ερχόμενους μήνες θα προσληφθούν πολλοί ακόμη.

Η ανάγνωση μέχρι εδώ είναι σαν παραμύθι. Από το Μόναχο, στα Γιάννενα με ενδιάμεση στάση στην Γρανάδα. Τι δουλειά έχει μία εταιρεία με πωλήσεις κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, στα Γιάννενα και εν τέλει γιατί έρχεται εδώ και δεν πάει κάπου αλλού;

Το γιατί έρχεται στα Ιωάννινα είναι σχετικά εύκολο να απαντηθεί. Η BestSecret βρίσκεται μαζί με την TeamViewer στο ίδιο επενδυτικό σχήμα, την Permira. Στην Permira ανήκει και η τρίτη διεθνής τεχνολογική εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στα Ιωάννινα, η P&I. Είναι προφανές πως η παρουσία των άλλων δύο, ομόσταβλων, διεθνών τεχνολογικών εταιρειών έχει δράσει καταλυτικά για να επιλέξει η BestSecret τα Ιωάννινα.

Γιατί όμως οι διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες ανοίγουν τεχνολογικά κέντρα σε περιοχές όπου δεν δραστηριοποιούνται με πωλήσεις; Στην Ευρώπη, το μοντέλα παρακολούθησης ζήτησης και προσφοράς εργασίας, πριν την πανδημία, προέβλεπαν πως το 2020 θα υπήρχαν 800.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας προγραμματιστών και 50.000 ακάλυπτες θέσεις στο νεοσύστατο αντικείμενο των αναλυτών δεδομένων. Μετά την πανδημία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, η ζήτηση για θέσεις εργασίας τεχνολογίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, η προσφορά όμως εξαρτάται από τον ρυθμό αποφοίτησης των πανεπιστημίων.

Περιοχές σαν τα Ιωάννινα, με ένα τόσο μεγάλο και αξιόλογο πανεπιστήμιο έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα. Κάθε χρόνο παράγουν ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να καλύψει μέρος της ζήτησης. Αυτός είναι ο λόγος που διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες ιδρύουν παραρτήματα. Αντίστοιχα βέβαια πλεονεκτήματα έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη και φυσικά πόλεις όπως η Πάτρα που έχουν παράδοση στην τεχνολογία ή το Ηράκλειο που είναι ήδη διεθνοποιημένο με πτήσεις από όλο τον κόσμο και οι ανερχόμενες περιοχές του Βόλου και των Χανίων. Βέβαια η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που ξύπνησαν και θέλουν να προσελκύσουν διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες. 

Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια στην τεχνολογία. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Μολδαβία, η Λευκορωσία, η Σλοβενία, η Ουκρανία και η Ρωσία θεωρούνται προνομιακοί προορισμοί για τις διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες και έχουν εδώ και χρόνια προσελκύσει τεράστιες άμεσες ξένες επενδύσεις στην τεχνολογία. Η εισβολή βέβαια της Ρωσίας στην Ουκρανία διαταράσει τις ισορροπίες. 

Αντίστοιχα Ισπανία, Ιρλανδία και Ολλανδία προσπαθούν εδώ και χρόνια να πάρουν μερίδιο από τις ξένες επενδύσεις που κάνουν οι διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες. Διενεργούν εκστρατείες προώθησης επιμέρους περιοχών, παρουσιάζουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργούν πολιτικές που διευκολύνουν όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων από τον πληθυσμό, των μάθηση ξένων γλωσσών, την δημιουργία περιφερειακών τεχνολογικών οικοσυστημάτων ώστε να είναι γεωγραφικά διάσπαρτες οι επενδύσεις.

Υπολογίζεται πως για κάθε 30 θέσεις εργασίας στην τεχνολογία, εισέρχεται στην τοπική οικονομία περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Χονδρικά αυτό προκύπτει από τα έξοδα γραφείου και διοίκησης 100.000 ευρώ (για 400 με 800 τετραγωνικά γραφείο για 30 άτομα, μισθωμένη γραμμή 1 Gbps του ΟΤΕ και λογιστικά, μισθοδοσία κτλ) και ένα μέσο μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη στα 30.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο (14 μισθοί των 1300 καθαρά για τον εργαζόμενο συν 5.500 εργοδοτικές εισφορές). Πολλές φορές και παραπάνω καθώς οι μισθοί για άτομα με γνώσεις και ικανότητες είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι των 1.300 ευρώ.

Η πανδημία έδειξε ότι η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει και να διαφοροποιήσει το παραγωγικό μοντέλο. Η στροφή προς την τεχνολογία και την ψηφιακή οικονομία και καινοτομία γενικότερα είναι μονόδρομος, την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό θα μας επιτρέψει να εκμεταλευτούμε ως χώρα τις πιο μορφωμένες γενιές που είχαμε ποτέ τότε και να κεφαλαιοποιήσουμε την επένδυση που έκανε η χώρα στην μεταπολίτευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Είναι καιρός να δούμε πολύ σοβαρά ποιες πολιτικές διευκολύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις και ποιες πολιτικές σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργούν πρακτικές δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό, αναπτύσσουν περιφερειακά τεχνολογικά οικοσυστήματα και πως ενεργά βγαίνουμε σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον να προσελκύσουμε τις διεθνείς τεχνολογικές επιχειρήσεις να έρθουν και να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

* Ο Τάσος Κούτλας εργάζεται ως Αναπληρωτής Διευθυντής Ψηφιακών Λύσεων Ευρώπης στην FFW και είναι ειδικός σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και επικοινωνίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News