Απόψεις Παρασκευή 11/12/2020, 07:13
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κύκνος και τα άλλα θύματα της Covid

Περισσότεροι από 69 εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν μολυνθεί από έναν ιό, που αιφνιδίασε τους πάντες με την ορμή του. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο νικήθηκαν από αυτόν. Και εκατομμύρια ακόμη υποφέρουν.

Οι αριθμοί για τους νεκρούς και εκείνους που παλεύουν στις ΜΕΘ απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό αποκαλύπτουν την πιο δραματική κρίση στην μεταπολεμική περίοδο. Αλλά δεν μας λένε όλη την ιστορία. Γιατί υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες. Η ανασφάλεια, η ανεργία, η ψυχολογική και η οικονομική πίεση, η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, συνθέτουν ένα σκηνικό που ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως «σκιώδη» πανδημία ή «μια πανδημία μέσα στην πανδημία».

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τα κλειστά σχολεία, το πάγωμα μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, είναι όλα αναγκαίες θυσίες για να σταματήσουμε την επέλαση της Covid-19. Αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις επιπτώσεις τους, ,που σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες πλήττουν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι παγκοσμίως οι γυναίκες κινδυνεύουν 19% περισσότερο από τους άνδρες εν μέσω πανδημίας να χάσουν τη δουλειά τους. H πλειονότητα των εργαζομένων σε θέσεις οικιακών βοηθών άλλωστε (το 80% των οποίων είναι γυναίκες) έμειναν χωρίς δουλειά επί μήνες. Υψηλή είναι η εκπροσώπηση των γυναικών και σε θέσεις απασχόλησης στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες εκείνες που κατεβάζουν ρολά λόγω lockdown. Η πανδημία ήρθε να οξύνει τόσο το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων όσο και τις εισοδηματικές ανισότητες.  

 

Όσο για τα παιδιά; Σε έρευνά της που είχε δημοσιεύσει τον Ιούνιο η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε πως η γενιά των 1,6 δισ. μαθητών παγκοσμίως που έμειναν εκτός σχολείου την περασμένη άνοιξη θα χάσει αθροιστικά από το μελλοντικό εισόδημά της περί τα 10 τρισ. δολάρια. 

 

Η έκταση και η ένταση των επιπτώσεων έχει να κάνει εν πολλοίς με το γεγονός ότι η κρίση του νέου κορωνοιού βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους. Αργήσαμε να αντιληφθούμε πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχαμε  αντιμετωπίσουμε- αν και ίσως δεν θα έπρεπε.

Η έξαρση της Covid-19 dεν ήταν ένας μαύρος κύκνος, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Νασίμ Τάλεμπ, ο άνθρωπος που επινόησε τον όρο για να περιγράψει ό,τι απρόβλεπτο μας δοκιμάζει. Δεν ήταν απρόβλεπτη, γιατί η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μίας πανδημίας και για την απουσία των αναγκαίων υποδομών για την αντιμετώπισή της. Αλλά μας φαινόταν κάτι ξένο, κάτι μακρινό.

Τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν και πάλι για τα όσα θα έρθουν εάν δεν φροντίσουμε τα άλλα θύματα της πανδημίας. Αν δεν αδράξουμε την ευκαιρία για στήριξη της παιδείας, της έρευνας και των πολιτικών που κλείνουν τις ψαλίδες. Δεν θα έχουμε δικαιολογία αν αιφνιδιαστούμε και πάλι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News