ΑΠΟΨΕΙΣ

Πράξη αντίστασης

Η πανδημία του κορωνοϊού χρονίζει και αποδεικνύει διαρκώς το εξής:

Ο κόσμος είναι μια σταλιά. Όλοι, ασχέτως προέλευσης, φυλής, φύλου, ηλικίας, πλούτου, πόνεσαν, φοβήθηκαν, κουράστηκαν, βασανίστηκαν. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, όλοι όμως είχαν τον ίδιο εχθρό: Την covid19.

Είτε είσαι στην Αθήνα είτε στο Λονδίνο είτε στη Νέα Υόρκη είτε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, φοράς μάσκα και προσέχεις μην κολλήσεις και μην μεταδώσεις. Έζησες ή ζεις την αδιανόητη αίσθηση των απαγορεύσεων: του lockdown και όλων όσων συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας (και κατ’ επέκταση τη δική σου) και για το ψυχολογικό φορτίο στον καθένα από μας.

Πρώτη φορά στα χρονικά η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει από κοινού ένα τόσο άμεσο και φονικό πρόβλημα- έναν εχθρό που δεν γνωρίζαμε κι έχει αλλάξει άρδην τη ζωή μας. Σε όλο τον πλανήτη, κυριολεκτικά.

Η ώρα της αντεπίθεσης έφτασε με αιχμή του δόρατος την επιστήμη, που κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να βρει τη λύση- να κάνει το «θαύμα».

Την περασμένη Τρίτη άρχισε ο εμβολιασμός Μεγάλη Βρετανία. Ένα εγχείρημα άνευ προηγουμένου θα εξελιχθεί σε κάθε χώρα με τον χρόνο να μην είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος σύμμαχος, δοθέντος του ότι οι ειδικοί και οι επιστήμονες αναμένουν στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου το ξέσπασμα του «τρίτου κύματος» της πανδημίας, που εκτιμάται πως θα είναι σφοδρότερο από τα προηγούμενα.

Στη Γηραιά Αλβιώνα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού χαρακτηρίστηκε τρόπον τινά πράξη αντίστασης και πράγματι έτσι είναι. Άνθρωποι χάθηκαν και –δυστυχώς- περισσότεροι θα χαθούν, η μάχη δεν τελείωσε και παραμένει σκληρή χωρίς ορατό τέλος, χωρίς δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης, χωρίς ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα.

Συνολικά, περισσότερα από 68,5 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 έχουν ανιχνευθεί παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας. Περίπου 1,56 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι όντως μια πράξη αντίστασης απέναντι στον κοινό εχθρό. Είναι ταυτόχρονα και μια πράξη αλληλεγγύης απέναντι στον διπλανό σου- τον συγγενή, τον συνάδελφο, τον φίλο, τον γείτονα, τον άγνωστο. Απέναντι στον συνάνθρωπο σου. Η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι μια πανανθρώπινη συστράτευση, απαραίτητη όσο ποτέ με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Το εμβόλιο είναι πράξη αντίστασης για να υπάρχει ελπίδα- για να ζήσουμε ελεύθερα. Η ανθρωπότητα, με σύμμαχο την επιστήμη, βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης ευθύνης που είχε ποτέ: Να επιβιώσει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News