Απόψεις Τετάρτη 10/04/2024, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

δημιούργησε κήπους

δημιούργησε κήπους

Την εβδομάδα αυτή, με το τέλος του Ραμαζανίου και τον εορτασμό του Eid al-Fitr, στις αγροτικές κοινότητες παραδοσιακά γίνονται και δενδροφυτεύσεις. Φέτος, το Eid συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της θητείας του νέου δημάρχου Αθηναίων. Ο νέος δήμαρχος είχε θέσει ως στόχο/δέσμευσή του ο δήμος να φυτεύει 5.000 δέντρα το χρόνο. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αν αυτός ο στόχος είναι επαρκής για τις ανάγκες της πόλης (δεν έχουμε υπ’ όψη κάποια μελέτη), ωστόσο προς τιμήν του δήμου μπορούμε να δούμε σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο την πρόοδο του στη σχετική ιστοσελίδα του.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με την ολοκλήρωση του τριμήνου, ο δήμος είχε φυτεύσει 1458 δέντρα, ή 29.2% του στόχου του έτους, ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 1/4 του έτους που έχουμε διανύσει. Στην ιστοσελίδα βλέπουμε ακριβώς που είναι το κάθε νέο δέντρο, τι δέντρο είναι, ποια ημερομηνία φυτεύτηκε κλπ.

Φαίνεται λοιπόν τα πράγματα να βαίνουν καλώς. Χωρίς βεβαίως να έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις γεωπονικής όμως, φαίνεται επίσης απίθανο ο ρυθμός αυτός να διατηρηθεί και το καλοκαίρι. Συνεπώς, για να επιτευχθεί το ποσοτικό σκέλος του στόχου η προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί είτε τώρα, είτε/και το φθινόπωρο; Όμως στοιχεία προγραμματισμού δεν διατίθενται από το δήμο, παρά μόνο απολογιστικά.

 

Είναι Εκείνος (ο ΑΛΛΑΧ) που δημιούργησε κήπους, υποστηριγμένα περιφραγμένους με κιγκλίδωμα κι όχι, με τα φοινικόδεντρα, και παρήγαγε απ’ τη καλλιεργημένη γη διάφορα προϊόντα, και τις ελιές και τα ρόδια, όμοια (στο είδος) και διαφορετικά στο είδος και στη γεύση, και είπε: «Φάγετε απ’ τους καρπούς τους όταν ωριμάσουν, κι αποδώσετε την οφειλόμενη προσφορά (ζεκάτ) κατά τη μέρα της συγκομιδής, και μην υπερβάλετε», γιατί ο ΑΛΛΑΧ δεν αγαπά τους παραβάτες.

Κοράνι, Σούρα ελ-Εν’ αμ, 6-141.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News