Απόψεις Δευτέρα 19/06/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυξάνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα χωρίς «βασιλικό διάταγμα»;

Αυξάνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα χωρίς «βασιλικό διάταγμα»;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση των μισθών κατά 25% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη πώς προτίθεται να αυξήσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Μήπως, είπε, μέσω βασιλικού διατάγματος;

Λογική ερώτηση καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει αυξήσεις στον δημόσιο τομέα αλλά δεν μπορεί να «επιβάλλει» μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Παρά ταύτα, υπάρχουν τρόποι αύξησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα με την αρωγή της κυβέρνησης χωρίς «βασιλικά τεχνάσματα».

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μέσω των δευτερογενών αυξήσεων λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού σε μισθωτούς με υψηλότερο μισθό. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του μέσου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 0,36% με 0,53%. Το 2023, η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%. Συνεπώς, οι δευτερογενείς επιδράσεις «δείχνουν» αυξήσεις στον μέσο μισθό των εργαζομένων μεταξύ 3,4% και 5%.

Περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν από μεγάλες αυξήσεις στην παραγωγικότητα. Πώς, λοιπόν, θα επιτύχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας η οποία, ενώ την περίοδο 1960-1979 κατέγραψε ετήσια αύξηση άνω του 10%, αυξήθηκε, από το 2000 και μετά, μόνο κατά 1,3%;

Η απάντηση βρίσκεται στις άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ, αυτές αντιστοιχούσαν, το 2005, στο 12% του ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με το 29% στην περίπτωση της Πορτογαλίας και το 30% στο σύνολο της Ευρωζώνης. Το 2021, οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό είχαν αυξηθεί στο 20% του ΑΕΠ στην περίπτωση της χώρας μας σε σχέση με το εντυπωσιακό 70% του ΑΕΠ τόσο στην Πορτογαλία (στοιχεία για το 2022 εδώ) όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Πάντως, τα προσωρινά στοιχεία του ΟΟΣΑ καταγράφουν, για το 2022 και την Ελλάδα, μεγάλη αύξηση της τάξης του 20% στις εισροές άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό!

Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα μέτρα προσέλκυσης περαιτέρω επενδύσεων από το εξωτερικό για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που επενδύουν στην εγχώρια οικονομία καθίστανται (μέχρι και) 50% πιο παραγωγικές σε σχέση με τις εγχώριες επιχειρήσεις. Δεύτερον, οι αλλοδαπές επιχειρήσεις προσφέρουν μέχρι και 13,7% πιο υψηλούς μισθούς σε σχέση με τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Για να προσελκύσουμε περισσότερες άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό χρειάζεται «κατάρρευση» της πολιτικής αβεβαιότητας. Το πρώτο βήμα έγινε με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι διεθνείς επενδυτές σίγουρα αναμένουν «προσέγγιση» Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη εάν οι δεύτερες κάλπες αποβούν «άκαρπες».

Χρειάζονται, επιπλέον, μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην «ποιότητα θεσμών και κανονισμών», όπου η Παγκόσμια Τράπεζα μόλις και μας κατατάσσει στην 70ή θέση (μεταξύ 214 κρατών) σε σχέση με την 57η θέση στην οποία βρίσκεται η Πορτογαλία. Απαραίτητες, λοιπόν, οι μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό, οι οποίες θα βελτιώσουν την παραγωγικότητά μας και θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα χωρίς να χρειαζόμαστε βασιλικά διατάγματα!

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News