Απόψεις Παρασκευή 23/06/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ό,τι φάτε και ό,τι πιείτε..η «ρομποαποκάλυψη» είναι καθοδόν 

Ό,τι φάτε και ό,τι πιείτε..η «ρομποαποκάλυψη» είναι καθοδόν 

Έχω να εξομολογηθώ κάτι: Είμαι μέλος της Gen Z και αντιπαθώ την τεχνολογία. Μην το πάρετε στραβά, χαίρομαι που υπάρχει -άλλωστε γράφω σε ιστοσελίδα- ωστόσο είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν να υιοθετήσουν όλοι οι υπόλοιποι κάτι καινοτόμο, για να μπορέσουν οι φίλοι μου, να μου το εξηγήσουν με απλό τρόπο και να το βάλω στη ζωή μου. 

Ακόμα και έτσι -θέλοντας και μη- τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στο λεξιλόγιό μου, λέξεις όπως ChatGPT, OpenAI, τεχνητή νοημοσύνη και Sam Altman. Μαζί όμως με αυτή την «απίστευτη» -όπως φαίνεται να λένε όλοι- τεχνολογία, έχει αρχίσει να αναδύεται και κάτι ακόμη: Το άγχος της «ρομποαποκάλυψης».

Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να αναζητήσω κατά πόσο τελικά η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αφανίσει. Δεν θα πω ψέματα, αν ψάχνετε μία σίγουρη απάντηση, τότε λυπάμαι, αλλά δεν θα την βρείτε διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Όμως θα δείτε μερικά από τα αξιοσημείωτα και πολλές φορές…περίεργα γεγονότα των τελευταίων μηνών, που θα σας κάνουν να κρίνετε μόνοι σας, τι συμβαίνει πραγματικά. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως με οποιαδήποτε καινοτομία που ταρακούνησε τον κόσμο, έτσι και με αυτή, ένα είναι το σίγουρο: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη». 

Αντί να μονολογείς, μπες στο ChatGPT να κάνεις διάλογο

Στις 30 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η OpenAI, -μία άγνωστη μέχρι τότε- εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, κυκλοφορεί ένα πρώιμο demo του ChatGPT. Αφού γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το chatbot «παίρνει φωτιά», προσελκύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες σε μόλις πέντε ημέρες κα η τεχνητή νοημοσύνη, είναι πλέον talk of the town. 

Ξαφνικά εταιρείες κολοσσοί -ή αλλιώς το lobby της τεχνολογίας- όπως η Google της Alphabet, η Alibaba και ο κινεζικός όμιλος τεχνολογίας Baidu, τρέχουν να ανακοινώσουν ότι θα κυκλοφορήσουν τα δικά τους παρόμοια chatbot. 

Από την άλλη πλευρά, η Microsoft, προτίμησε να μην ασχοληθεί με την «ανακάλυψη του τροχού», αλλά να επενδύσει περαιτέρω στην OpenAI, στην οποία είχε δώσει ήδη από το 2019 ένα δισ. δολάρια, με τη χρηματοδότηση πλέον να αγγίζει τα 13 δισ. και η αποτίμηση της μη εισηγμένης startup να ανέρχεται πριν από ένα μήνα, στα 29 δισ. δολάρια. 

Γιατί καταστροφολογούν οι πατεράδες;

Την ίδια περίοδο, σωρεία από άρθρα με κάθε λογής «πατέρα της τεχνολογίας» και «μέγα επενδυτή», αρχίζουν να κυκλοφορούν, με εκείνους να λένε διάφορες «βαρύγδουπες» ατάκες για το πόσο καταστροφική θα μπορούσε να είναι για την ανθρωπότητά μας, η τεχνητή νοημοσύνη. 

Μέχρι και ο Sam Altman, CEO της OpenAI προειδοποιεί σε ανοιχτή επιστολή, μαζί με άλλα στελέχη από την εταιρεία AI της Google, DeepMind, καθώς και από την Microsoft, ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους. 

Δηλαδή μου λέτε, ότι αυτός που έφτιαχνε για χρόνια το εργαλείο που στάθηκε η αφορμή να μάθει κάθε «κοινός θνητός» για την ΑΙ, αφού έγινε γνωστός, εκείνος και η εταιρεία του, ήρθε να μας προειδοποιήσει, ότι μπορεί να μας αφανίσει; Μην απαντήσετε γιατί το πράγμα γίνεται ακόμη καλύτερο. 

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεις τον Elon 

Ήδη από το 2014, ο Elon Musk δήλωνε ότι η AI είναι η μεγαλύτερη υπαρξιακή μας απειλή. Την ίδια περίοδο όμως, είχε φροντίσει να επενδύσει 40 εκατ. στη Vicarious, μια εταιρεία με απώτερο στόχο την κατασκευή ενός «υπολογιστή που να σκέφτεται σαν άτομο, αλλά δεν θα χρειάζεται να τρώει ή να κοιμάται», σύμφωνα με τον συνιδρυτή της, Scott Phoenix. Στην ίδια εταιρεία είχαν επενδύσει και οι Mark Zuckerberg (Meta) και Jeff Bezos (Amazon). 

Επιπλέον ο Musk ήταν από τους πρώτους επενδυτές στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, η οποία εξαγοράστηκε αργότερα από την Google. 

Ένα χρόνο μετά, το 2015, ο Musk είναι ένας από τους συνιδρυτές της… (τι έκπληξη!) OpenAI. Μάλιστα όχι μόνο επένδυσε 50 εκατ. δολάρια, αλλά ήταν και ο εμπνευστής του ονόματός της, όπως έχει δηλώσει. Τελικά έφυγε το 2018, λίγο πριν η εταιρεία που ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπική, αρχίζει να μπορεί να έχει κέρδη.

Ο ίδιος επέμενε όλο αυτόν τον καιρό ότι ο λόγος που έχει κάνει αυτές τις επενδύσεις, δεν είναι για να βγάλει χρήματα, αλλά για να μπορεί να παρακολουθεί στενά την πορεία της ΑΙ και να είναι σίγουρος πως δεν θα σκοτώσει την ανθρωπότητα. 

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω πως ο Musk έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μέσα από διαφόρων ειδών καινοτομίες. 

Τον Μάρτιο έφτασε σε σημείο να ζητά -μαζί με άλλους- μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της ΑΙ. 

Λίγες μέρες μετά, ανακοινώνει πως σχεδιάζει ουσιαστικά να δημιουργήσει μια απάντηση στις…OpenAI και DeepMind. Μάλιστα η εταιρεία με αυτό το σκοπό ιδρύθηκε…τον Μάρτιο. 

Όταν οι δισεκατομμυριούχοι βάζουν «σκούπα» 

Από τα παραπάνω καταλαβαίνω πως οι μεγαλύτεροι επικριτές της AI, είναι και όσοι έχουν επενδύσει σε αυτή. Αυτό δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό, αλλά ο Marc Andreessen, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, επενδυτής και μηχανικός λογισμικού, έρχεται να ξεδιαλύνει -ίσως- τα πράγματα. 

«Η AI δεν έχει επιθυμίες, δεν έχει στόχους, δεν θέλει να σας σκοτώσει, γιατί δεν είναι ζωντανή», έγραψε σε ένα έγγραφο σχεδόν 7.000 λέξεων. «Και η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μηχανή – δεν πρόκειται να ζωντανέψει περισσότερο από όσο θα ζωντανέψει η τοστιέρα σας».

Οι CEOs της τεχνολογίας έχουν κίνητρο να προωθήσουν τέτοιες απόψεις επειδή «θα βγάλουν περισσότερα χρήματα εάν δημιουργηθούν ρυθμιστικοί φραγμοί που σχηματίζουν ένα καρτέλ από την κυβέρνηση, λίγων προμηθευτών τεχνητής νοημοσύνης, που προστατεύονται από νέες startup και ανταγωνισμό ανοιχτού κώδικα», πρόσθεσε ο Andreessen.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως με βάση έκθεση των αναλυτών του Bloomberg Intelligence, η κυκλοφορία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον καταναλωτή, όπως το ChatGPT, θα τροφοδοτήσει μια δεκαετία άνθησης, με την αγορά γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να φτάνει τα 1,3 τρισ. δολάρια το 2032 από 40 δισ. δολάρια πέρυσι.

Δεν νομίζω να κάνουν δουλειές του σπιτιού οι δισεκατομμυριούχοι, αλλά από τα παραπάνω αντιλαμβάνομαι, πως αν έκαναν, η αγαπημένη τους θα ήταν να βάζουν «σκούπα». 

To ChatGPT ξέρει 

Κλείνοντας, για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, μπήκα για πρώτη φορά στο ChatGPT. Σκέφτηκα τι καλύτερο, από το να μου πει αυτό, την αλήθεια περί «ρομποαποκάλυψης».

Μεταξύ άλλων η απάντηση περιείχε την εξής φράση: «Η ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι στα χέρια των ανθρώπων και οι υπεύθυνες και ηθικές πρακτικές μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των κινδύνων». 

Ας βασιστούμε στην ηθική όσων αναπτύσσουν την εν λόγω τεχνολογία λοιπόν…

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News