ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο blockchain και ψηφιακά εκδίδουν πλέον τα επενδυτικά ομόλογα οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Στο blockchain και ψηφιακά εκδίδουν πλέον τα επενδυτικά ομόλογα οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Είχαμε διαβάσει για διάφορες τράπεζες ότι έχουν εκδώσει ψηφιακά ομόλογα με την τεχνολογία του κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT) και αλυσοδεσμού (blockchain). Aλλά πριν από μερικές μέρες, η γνωστή σε όλους μας SIEMENS εξέδωσε το πρώτο της (και γενικά από τα πρώτα) «ιδιωτικό εταιρικό ομόλογο» αξίας εξήντα εκατομμυρίων ευρώ με λήξη ενός έτους. Εκδόθηκε στη Γερμανία, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία eWpG (elektronisches Wertpapiergesetz), η οποία είναι σε ισχύ από το 2021. Θεωρείται  το πρότυπο στην Ευρώπη για την έκδοση ψηφιακών αξιόγραφων με DLT και βασίζεται στις οδηγίες της ESMA (European Securities and Markets Authority – Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), η οποία είναι η ανεξάρτητη αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το ψηφιακό ομόλογο της SIEMENS; Πρώτα από όλα, οι επενδυτές είναι γνωστά ονόματα όπως η DekaBank, DZ Bank, και Union Investment. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύο μέρες, όπου η Siemens πούλησε τους ψηφιακούς τίτλους απευθείας στους επενδυτές χωρίς να χρησιμοποιήσει κλασικά κεντρικά αποθετήρια τίτλων. Η μεταφορά των  διακριτικών ψηφιακών μαρκών, ή αλλιώς tokens, από το ψηφιακό πορτοφόλι της εκδίδουσας Siemens στα ψηφιακά πορτοφόλια των επενδυτών, έγινε απευθείας και με σχεδόν χωρίς κανένα κόστος ή διαμεσολαβητές. Όλα αυτά με υποδομή το Polygon public blockchain που παρέχει ασφάλεια και άμεση εκτέλεση πράξεων. 

Ο Peter Rathgeb, Corporate Treasurer της Siemens AG δήλωσε: «Απομακρυνόμαστε από το χαρτί και πάμε προς τις δημόσιες blockchain για την έκδοση αξιόγραφων, έτσι μπορούμε να εκτελούμε συναλλαγές πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από ό,τι όταν εκδίδαμε ομόλογα στο παρελθόν. Χάρη στην επιτυχημένη συνεργασία μας με τους εταίρους του έργου μας, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των ψηφιακών επενδυτικών τίτλων στη Γερμανία. Θα οδηγήσουμε ενεργά τη συνεχή ανάπτυξή τους».

Θα μπορούσαν Ελληνικές εταιρείες να εκδώσουν αντίστοιχα ψηφιακά ομόλογα; Ναι, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις. Γι’ αυτό ας αναλύσουμε τι έγινε στη Γερμανία και να το προσαρμόσουμε στην Ελλάδα. 

Η πρώτη αυτή ψηφιακή έκδοση της SIEMENS έγινε για να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες που ετοιμάζει στο άμεσο μέλλον. Το ομόλογο προσφέρθηκε σε θεσμικούς επενδυτές με τους οποίους ίσως η SIEMENS συνεργάζεται και σε κλασικές περιπτώσεις. Και σίγουρα και αυτοί οι θεσμικοί θέλανε να μαζέψουν εμπειρία και να προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντικές ψηφιακές ομολογιακές εκδόσεις και με άλλες εταιρείες, διότι βλέπουν ταχεία τη μελλοντική εξέλιξη προς τον ψηφιακό θρυμματισμό και τις διακριτικές μάρκες πραγματικών περιουσιακών στοιχείων και αξιόγραφων (digital fragmentation & tokenization of real world assets and financial securities). 

Σημαντικό ρόλο και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας ήταν και θα είναι η Γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς BaFin. Και μιας και μιλάμε για τις επιβλέπουσες αρχές, σε μία τελευταία εκδήλωση, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κα Αναστασία Στάμου, εξέφρασε τις απόψεις της και έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση γύρω από την τεχνολογία DLT, το Pilot Regime της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα είναι έτοιμο ή όχι να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες τεχνολογίες και αλλαγές. Είναι; Εγώ πάντως βλέπω έντονο ενδιαφέρον από τις Ελληνικές αρχές και θα χαιρόμουν να δώ και πρακτικές κινήσεις σύντομα. 

Για να μπορέσουμε να δούμε την πρώτη έκδοση ψηφιακού ομολόγου από ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, χρειάζεται να βρεθεί συγκεκριμένη εταιρεία να θέλει να εκδώσει ένα ομόλογο με ψηφιακό τρόπο. Δεν πρέπει να είναι ένας τεχνολογικός κολλοσός. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε “financial good standing company”, τράπεζα, κλπ. ακόμη και μια εταιρεία του δημοσίου ιδιωτικού δικαίου. Ας θυμηθούμε εδώ την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ ότι δοκιμάζει την έκδοση ψηφιακών ομολόγων σε συνεργασία με τράπεζες και το πιλοτικό έργο θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Όσο για το μέγεθος, διάρκεια και λεπτομέρειες του πρώτου Ελληνικού ψηφιακού ομολόγου θα οριστούν και θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στους όρους προσφοράς όπως θα θέσει ο εκδότης του ομολόγου. Θα ελεγχθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  έτσι θα καθορίστει και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία για την έκδοση, προσφορά προς τους επενδυτές. 

Θα πρέπει να είναι για Έλληνες θεσμικούς επενδυτές ή για μικροεπενδυτές; Μάλλον το πρώτο στην αρχή. Ας ακολουθήσουμε το πρότυπο της Γερμανίας. Αρκεί να υπάρχουν αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές που θέλουν με μηδενικό σχεδόν ρίσκο να δοκιμάσουν και να είναι οι πρώτοι που θα επενδύσουν στο πρώτο Ελληνικό ψηφιακό ομόλογο. Και είμαι σίγουρος ότι τέτοιοι επενδυτές υπάρχουν. Ελπίζω και Έλληνες.

Η τεχνολογία υπάρχει και δουλεύει, είναι πιστοποιημένη, εγκεκριμένη. Η διαδικασία επίσης. Eπομένως ή κάποτε στο απώτερο μέλλον – κάποια στιγμή – θα συμβαδίσουμε με τα νέα δεδομένα ή πρέπει τώρα να κινηθούμε για να εκδοθεί και στην Ελλάδα ένα ψηφιακό επενδυτικό ομόλογο, να είμαστε από τους πρώτους, να μην μείνουμε πίσω στην τεχνολογία και στην εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού κόσμου. Σε τεχνολογικό hub δεν θέλουμε να αναπτύξουμε την Ελλάδα; Επειδή τεχνολογία δεν είναι μόνο τα digital neobanks και τα POS.

* Ο Ευάγγελος Λιάνος είναι Chair της Παγκόσμιας Οργάνωσης FIBREE.org, που ασχολείται με την έρευνα και εφαρμογές του blockchain & tokenization σε ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία χρηματοοικονιμικά προϊόντα. Διατέλεσε στέλεχος σε εταιρείες τεχνολογιών, τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη & Μέση Ανατολή και είναι Partner στη συμβουλευτική εταιρεία μάνατζμεντ, νέων τεχνολογιών & ανάπτυξης έργων CIRCLEMOON PARTNERS. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News