The New York Times Πέμπτη 6/05/2021, 12:21 RACHEL NUWER
THE NEW YORK TIMES

Πώς η τεχνολογία έσωσε 34 εκατ. ανθρώπους από τη μάστιγα των ακρίδων

Πώς η τεχνολογία έσωσε 34 εκατ. ανθρώπους από τη μάστιγα των ακρίδων

Η Μελοντίν Τζέπτου δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη φορά που είδε ένα σμήνος από ακρίδες. Τα έντομα έπεφταν από τον ουρανό σαν χαλάζι. «Όταν πετούν πραγματικά σε χτυπούν δυνατά» λέει η κ. Τζέπτου που διαμένει στην Κένυα και εργάζεται στο PlantVillage, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Το 2020 δισεκατομμύρια ακρίδες μετανάστευσαν σε χώρες της Ανατολικής Αφρικής που δεν είχαν δει τέτοια έντομα επί δεκαετίες, γεγονός που προκλήθηκε από τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, που φέρνει η κλιματική αλλαγή. 19 εκατομμύρια αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία είδαν τη ζωή τους να επηρεάζεται σοβαρά. 

Αλλά τα σμήνη των ακρίδων θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει πολύ χειρότερη ζημιά. Ενώ ο καιρός βοηθήσε στο να επιβραδυνθεί τελικά η αναπαραγωγή τους, η επιτυχία αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως μίας επιχείρησης που στηρίχθηκε στην τεχνολογία τους μήνες που ακολούθησαν την άφιξή τους, όπως εξηγεί ο Κιθ Κρέσμαν, αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. 

Οι ακρίδες της ερήμους συνήθως περνούν τον καιρό τους στη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοδυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Αλλά όταν φτάνει η βροχή, αλλάζει το χρώμα τους από ένα θαμπό καφέ σε ένα έντονο κίτρινο και συγκροτοούν ομάδες άνω των 6 εκατομμυρίων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτά τα σμήνη μπορούν να καταναλώσουν ποσότητα φαγηγού αντίστοιχη με εκείνη που χρειάζονται περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι. 

Η μάστιγμα των ακρίδων “ετοιμαζόταν” επί δύο χρόνια. Το 2018 δύο κυκλώνες έφεραν μεγάλες ποσότητες βροχής σε μία απομακρυσμένη περιοχή της Σαουδικής Αραβίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ακρίδων κατά 8.000 φορές. Έως τα μέσα του 2019 οι άνεμοι έσπρωξαν τα έντομα στο Κέρας της Αφρικής, όπου το φθινόπωρο αύξησε περαιτέρω τον πληθυσμό τους. Ένας ασυνήθιστος κυκλώνας στη Σομαλία στις αρχές Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Με τις ακρίδες να καταλαμβάνουν ξαφνικά μία τεράστια περιοχή της Κένυας, οι ειδικοί ανέλαβαν να συγκροτήσουν μία επιτυχή επιχείρηση αντιεμτώπισης της κατάστασης. Το να συγκεντρώσουν δεδομένα για τις ακρίδες ήταν το πρώτο βήμα. Ο κ. Κρεσμαν ζήτησε τη βοήθεια ενός εντομολόγου από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο οποίος δημιούργησε μία εφαρμογή κινητού. Με αυτήν φωτογραφίες δείχνουν τα διάφορα στάδια του κύκλου της ζωής των εντόμων. 

Βοήθεια έλαβε η οργάνωση και από τον Μπάτιαν Κρεγκ, διευθυντή της 51 Degrees, μίας εταιρείας που εστιάζει στην προστασία της άγριας ζωής. Ο κ. Κρεγκ και οι συνάδελφοί του, που έχουν την έδρα τους στην κεντρική Κένυα, συνέχισαν το έργο τους χάρη και στο δωρεάν πρόγραμμα, που χρησιμοποιεί η 51 Degrees και ονομάζεται EarthRanger.

Έως τον Ιούνιο του 2020 εμπόδισαν πολλές ακρίδες από το να να περάσουν στην Ανατολική Αφρική, αν και μεγάλα σμήνη εξακολουθούν να πλήττουν την περιοχή. Υπολογίζεται ωστόσο ότι η όλη προσπάθεια έσωσε αγροτικά προϊόντα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και έδωσε τα προς το ζην σε 34 εκατομμύρια ανθρώπους. «Η κατάσταση είναι ακόμη πολύ, πολύ σοβαρή» λέει ο κ. Κρεσμαν. «Αλλά αν τη συγκρίνουμε με έναν χρόνο νωρίτερα, οι χώρες είναι χίλιες φορές καλύτερα προετοιμασμένες». 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News