The New York Times Δευτέρα 30/01/2023, 07:08 CAROLYN TODD
THE NEW YORK TIMES

Χαμογελάστε, κάνει καλό στην υγεία

Χαμογελάστε, κάνει καλό στην υγεία

«Η ελαφρότητα είναι στάση ζωής», δηλώνει η Naomi Bagdonas, λέκτορας στο business school του πανεπιστημίου Stanford, η οποία συμβουλεύει υψηλόβαθμα στελέχη να διαχειρίζονται τις ομάδες τους με χιούμορ και ανθρωπιά. «Είναι το να ψάχνεις λόγους να είσαι χαρούμενος και όχι απογοητευμένος από τον κόσμο γύρω σου».

Ειδικοί λένε ότι η υιοθέτηση της ελαφρότητας είναι θεμέλιο της ευημερίας. Το να προσπαθεί κανείς να φτιάξει τη διάθεσή του μπορεί να φαίνεται δύσκολο σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος. Μία πιο σοβαρή προσέγγιση -όπως το να είναι κανείς ενσυνείδητος, το οποίο έχει βέβαια τα θετικά του- μπορεί να φαίνεται καταλληλότερη. Ωστόσο, εάν πάρουμε τα πράγματα λιγότερο σοβαρά, θα μπορέσουμε να «ταξιδέψουμε πιο ανάλαφροι», δήλωσε ο Willibald Ruch, καθηγητής και ερευνητής στον τομέα της θετικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, και «διασώζει τον οργανισμό και την ψυχή από μία υπερβολικά ταραχώδη πορεία».

Όταν αγχώνεστε, το νευρικό σας σύστημα ξεκινά μία αντίδραση «πάλης ή φυγής» (fight or flight). Το σώμα σας εκκρίνει ορμόνες του στρες, οι οποίες αυξάνουν τους παλμούς και την πίεση. Η ανάσα σας γίνεται κοφτή και οι μύες σφίγγονται. Αυτό βοηθά σε κατάσταση άμεσου κινδύνου. Ωστόσο, συχνά -όπως στην περίπτωση που έχετε αργήσει και είστε κολλημένοι στην κίνηση- το στρες προσθέτει μία άχρηστη δυσφορία σε μία ήδη δυσάρεστη κατάσταση. Σε βάθος ετών, το χρόνιο στρες μπορεί να επιβαρύνει την υγεία.

«Η ελαφρότητα είναι το βασικό μας μέσο να είμαστε χαλαροί», δήλωσε η Emiliana Simon-Thomas, διευθύντρια επιστημών στο Greater Good Science Center του πανεπιστημίου Berkeley. Βοηθά στη δημιουργία αναχωμάτων και εξόδων διαφυγής από το ψυχικό και σωματικό στρες που προκαλεί τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινής μας δυσφορίας, δήλωσε.

Έρευνες συνδέουν το γέλιο με βελτίωση στον καρδιακό ρυθμό, την πίεση και τη σύσπαση των μυών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το χιούμορ βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ μας.

Πώς θα βάλουμε την ελαφρότητα στη ζωή μας

Η ενεργή αναζήτηση πραγμάτων που είναι «αστεία» μπορεί να καταστήσει την ελαφρότητα αγγαρεία. Αντί αυτού προσπαθήστε να παρατηρήσετε «τι είναι αληθινό και κάπως ευχάριστο», συμβουλεύει η κα Bagdonas. Όταν τη κόρη σας μπαίνει θυμωμένη μέσα στο δωμάτιο, μήπως μοιάζει κάπως με ένα μικροσκοπικό, μεθυσμένο δικτάτορα; Όταν περνάτε από πάρκο με σκύλους, μπορείτε να φανταστείτε ότι μοιάζει με ένα μπαρ για τετράποδα;

Όταν κάτι «πάει στραβά», προσπαθήστε να το επεξεργαστείτε με ελαφρότητα.

Η θεωρία της «καλοήθους παραβίασης» για το χιούμορ εξηγεί ότι οι ακίνδυνες απρέπειες είναι δυνατό να φανούν αστείες, εάν τις προσεγγίζετε με τον σωστό τρόπο, δήλωσε ο Caleb Warren, διευθυντής στο Εργαστήριο Ερευνών Χιούμορ στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Επομένως, όποτε κάνετε ή γίνεστε μάρτυρες ενός αθώου «παραπτώματος» -αν φερειπείν ξεχάσετε να κλείσετε το μικρόφωνο σε μία τηλεδιάσκεψη- είναι η τέλεια ευκαιρία να διασκεδάσετε.

Εάν είστε βέβαιοι ότι δεν έχετε χιούμορ, τότε μπορεί να μην γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας. Όλοι έχουν, λέει η Jennifer Aaker, ειδική στην επιστήμη της συμπεριφοράς στο business school του Stanford. Και εάν αναδείξετε το δικό σας, ίσως μπορέσετε να το χειριστείτε. 

Η ίδια και η κα Bagdonas έχουν εντοπίσει τέσσερα στιλ χιούμορ: Αυτοί που είναι θρασείς και ασεβείς, αυτοί που είναι πιο ειλικρινείς και συχνά υποτιμούν τους εαυτούς τους, αυτοί που χρησιμοποιούν τον σαρκασμό – άριστοι στο να ρίχνουν απρόσμενες σπόντες και αυτοί που είναι εκφραστικοί και χαρισματικοί ψυχαγωγοί.

Αν καταλάβετε το στιλ σας, θα σας βοηθήσει να το παρατηρείτε και να το εκτιμάτε, ενώ θα σας υποχρεώσει να αντιληφθείτε καλύτερα τις προσπάθειες άλλων να αστειευτούν, το οποίο θα σας κανει και πιο «γενναιόδωρους» με το γέλιο, δήλωσε η Δρ. Aaker.

Κάντε το χιούμορ βασικό συστατικό της δίαιτάς σας στα media. Απολαύστε το χιούμορ. Υπάρχουν αμέτρητες αναρτήσεις στο TikTok, αμέτρητες σειρές στην τηλεόραση, βιβλία και podcasts.

Η Wendi Aarons, κωμικός από το Τέξας δήλωσε: «Ακόμη και σε πολύ κακές ημέρες, προσπαθώ να βρίσκω κάτι που θα με κάνει να γελάσω ή να χαμογελάσω – ακόμη και εάν είναι ένα χαζό meme με γάτα».

Copyright:
2023 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορεί ένας 45χρονος να γίνει ξανά 18; Θα σας κοστίσει 2 εκατ. δολάρια

Καταρρίπτεται ο μύθος για το κόκκινο κρασί – Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Η χώρα όπου οι 9 στους 10 είναι υπέρβαροι – Δεν βρίσκεται ούτε στην Αμερική, ούτε στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS