ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το φως που ταξιδεύει 13 δισεκατομμύρια χρόνια

Το φως που ταξιδεύει 13 δισεκατομμύρια χρόνια

Μία από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες από το αξίας 10 δισ. δολαρίων διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπος βλέπει ένα μακρινό σμήνος γαλαξιών,  όπως ήταν πριν από περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, με τόσο ζωντανή λεπτομέρεια.

«Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντος μας και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο. «Είναι εκπληκτικό για μένα».

Οι φωτογραφίες είναι οι υψηλότερης ανάλυσης εικόνες του σύμπαντος που έχουν καταγραφεί ποτέ και καταδεικνύουν τις δυνατότητες του James Webb, που έχει σχεδιαστεί για να βλέπει βαθιά στο διάστημα και στον χρόνο. Απεικονίζουν το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, όπως φαινόταν πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τη NASA.

«Αν κρατούσατε έναν κόκκο άμμου στην άκρη του δακτύλου σας στο μήκος του χεριού σας, αυτό είναι το μέρος του σύμπαντος που βλέπετε», είπε ο Μπιλ Νέλσον της NASA. «Αυτό το φως που βλέπετε σε ένα από αυτά τα μικρά στίγματα ταξιδεύει για πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια».

Το φως που ταξιδεύει 13 δισεκατομμύρια χρόνια-1
φωτ.: NASA

Η NASA πρόκειται να δημοσιεύσει και άλλες εικόνες, με τον Μπάιντεν να λέει ότι «θα είναι μια ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία, για την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος, για την Αμερική και όλη την ανθρωπότητα».

 «Αυτές οι εικόνες θα υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι η Αμερική μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα», είπε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News