ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο πληθωρισμός σκοτώνει ένα έμβλημα: Το τέλος της πίτσας του 1 δολαρίου

Ο πληθωρισμός σκοτώνει ένα έμβλημα: Το τέλος της πίτσας του 1 δολαρίου

Τα φαγάδικα που πουλάνε πίτσα αντί 1 δολαρίου το κομμάτι είναι αναμφισβήτητα ένα έμβλημα για την πόλη της Νέας Υόρκης. Σε μία μητρόπολη διάσημη για την ακρίβειά της, οι πιτσαρίες του 1 δολαρίου προσελκύουν από εργάτες οικοδομών έως φοιτητές και ξενύχτηδες. 

Η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 εκτόξευσε την πελατεία και τον τζίρο τους, όμως η σημερινή πληθωριστική κρίση απειλεί πολλές από αυτές με λουκέτο. 

Πρόκειται για μαγαζιά που ζουν κυρίως από τα πλήθη που  περπατούν στους δρόμους, στις περιοχές με πολλά γραφεία ή μεγάλη τουριστική κίνηση. Για αυτά, η πανδημία ήταν το πρώτο χτύπημα. 

Τώρα, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αυξάνεται με τους υψηλότερους ρυθμούς εδώ και μία γενιά, οι καταστηματάρχες βλέπουν τα πάντα να ακριβαίνουν: Από τα κουτιά της πίτσας έως τα αλλαντικά, το αλεύρι και το λάδι. 

Με φόντο τις αυξήσεις στα ενοίκια, πολλοί επιχειρηματίες συνειδητοποιούν ότι ήρθε το τέλος του δρόμου για αυτούς. Σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά, κάποιες αλυσίδες αναγκάστηκαν να ανεβάσουν την τιμή του κομματιού ή και να κλείσουν εντελώς  μερικά από τα καταστήματά τους. 

Όμως ακόμα και για εκείνους που ανέβασαν τις τιμές, ο τζίρος είναι ο μισός σε σχέση με το 2019. Σε μία αγορά με ισχνό περιθώριο κέρδους που στηρίζεται κυρίως στους μεγάλους όγκους για να επιβιώνει, η πίτσα του ενός δολαρίου κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα θύμα του πληθωρισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News