Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 20/08/2021, 07:05
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η συγκλονιστική φωτογραφία για τη «μεγάλη έξοδο» των Αφγανών

Η συγκλονιστική φωτογραφία για τη «μεγάλη έξοδο» των Αφγανών

Δεν είναι αίθουσα κατάμεστου από πρόσφυγες κτιρίου. Ούτε αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου τις τελευταίες ημέρες εκτυλίσσονται σκηνές πανικού και χάους. Σε μία από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποτυπώνει την αγωνιώδη φυγή των Αφγανών από την πατρίδα τους που βρίσκεται στα νύχια των Ταλιμπάν, βλέπουμε το εσωτερικό ενός ασφυκτικά γεμάτου αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους.  

Στο πρόσωπο 640 γυναικών, ανδρών και παιδιών που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, διακρίνει κανείς ένα μείγμα αγωνίας, φόβου και ανακούφισης. Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού στρατού (US Air Mobility Command). Αξιωματούχος της υπηρεσίας δήλωσε στο περιοδικό Defence One ότι η πτήση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη δεν είχε προγραμματιστεί να μεταφέρει τόσους πολλούς ανθρώπους. Εκατοντάδες Αφγανοί όρμησαν μέσα στο C-17 Globemaster και το πλήρωμα αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να απογειωθεί, παρά να αρχίσει μία επιχείρηση απομάκρυνσης επιβατών. 

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έχουν πραγματοποιηθεί με ένα και μόνο μεταγωγικό αεροσκάφος. Το ρεκόρ εξακολουθεί να κρατάει ένα ισραηλινό Boeing 747, που το 1991 απομάκρυνε από την Αιθιοπία περισσότερους από 1.000 Εβραίους μετανάστες. 

Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφότου κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, όπως δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του NATO. Πλήθη συνεχίζουν όμως να είναι συγκεντρωμένα έξω από το αεροδρόμιο καθώς θέλουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News