ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Όταν η θέληση για μάθηση υπερνικά τον φόβο

Όταν η θέληση για μάθηση υπερνικά τον φόβο

H 15χρονη Φάτιμα ξανασυναντά συμμαθήτριές της, λίγες εβδομάδες μετά τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από το σχολείο τους στην Καμπούλ. Το γυμνάσιο Sayed Ul-Shuhada στα δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας παρέμεινε κλειστό μετά τις επιθέσεις της 8ης Μαΐου, αλλά μια τοπική ΜΚΟ και το υπουργείο Δημόσιας Υγείας έχουν οργανώσει ομάδες υποστήριξης για να βοηθήσουν τις μαθήτριες να ξεπεράσουν την τραυματική τους εμπειρία και να επιστρέψουν στις τάξεις.

«Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο σχολείο μετά την έκρηξη φοβήθηκα και ανησυχούσα ότι θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Λιποθύμησα κοντά στην πύλη του σχολείου», δήλωσε η 15χρονη Φάτιμα στο Reuters. Ωστόσο, όπως είπε, η θέλησή της να επιστρέψει στο σχολείο υπερίσχυσε του φόβου της για μία ενδεχόμενη νέα επίθεση. «Θέλω να επιστρέψω στο σχολείο ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι πριν και να συνεχίσω τις σπουδές μου» ανέφερε.

Η Φάτιμα βρισκόταν στον διάδρομο του σχολείου και ετοιμαζόταν να φύγει για το σπίτι της όταν η πρώτη βόμβα εξερράγη έξω από την πύλη του σχολείου. Δύο ακόμη βόμβες πυροδοτήθηκαν καθώς μαθητές και δάσκαλοι έτρεχαν να απομακρυνθούν από το σημείο. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα θύματα ήταν μαθήτριες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και οι Ταλιμπάν αρνούνται την εμπλοκή τους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κορίτσια είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν εκτός σχολείου και το 60% εξ αυτών είναι κορίτσια.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News