ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Γκρέις», ένα ρομπότ στη μάχη κατά της πανδημίας

«Γκρέις», ένα ρομπότ στη μάχη κατά της πανδημίας

Ένα νέο πρωτότυπο ρομπότ, που στοχεύει στον κλάδο υγείας και έχει σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρά με ηλικιωμένους και άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση λόγω της πανδημίας, λανσάρει η ομάδα που δημιούργησε το διασημότερο ανθρωποειδές ρομπότ «Σοφία».

«Γκρέις», ένα ρομπότ στη μάχη κατά της πανδημίας-1

Ντυμένη με μπλε στολή νοσοκόμας, και εξοπλισμένη με θερμική κάμερα στο στήθος για να μετρά τη θερμοκρασία, η «Γκρέις» – όπως ονομάζεται – χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει διαγνώσεις και μπορεί να μιλά αγγλικά, μανδαρινικά κινέζικα και καντονέζικα.

Σύμφωνα με τον εφευρέτη της, Ντέιβιντ Χάνσον, η ομοιότητα της Γκρέις με έναν επαγγελματία υγείας και η ικανότητα κοινωνικής αλληλεπίδρασης στοχεύει στην ανακούφιση του φόρτου του υγειονομικού προσωπικού που μάχεται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας. Όπως εξηγεί, η Γκρέις μπορεί να προσομοιώσει την κίνηση περισσότερων από 48 μυών του προσώπου, έχει παρηγορητική συμπεριφορά και η ανθρώπινη εμφάνισή της εμπνέει εμπιστοσύνη.

«Γκρέις», ένα ρομπότ στη μάχη κατά της πανδημίας-2

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λέικ, διευθύνοντα σύμβουλο της σύμπραξης Hanson Robotics και Singularity Studio, η Awakening Health σκοπεύει να αρχίσει την παραγωγή μιας εκδοχής του μοντέλου έως τον Αύγουστο και υπάρχουν σχέδια για την πλήρη ανάπτυξή της το επόμενο έτος σε περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ, η ηπειρωτική Κίνα, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα. Το κόστος παραγωγής των ρομπότ, που αντιστοιχεί τώρα με αυτό ενός αυτοκινήτου πολυτελείας, θα μειωθεί όταν η εταιρεία αρχίσει να κατασκευάζει μαζικά το μοντέλο, δήλωσε ο Χάνσον.

«Γκρέις», ένα ρομπότ στη μάχη κατά της πανδημίας-3

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγκασαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μείνει σε συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού, γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς είχε αντίκτυπο στην ψυχολογία του. «Αν κάποιοι μπορούν να λάβουν βοήθεια μέσω των ρομπότ στο οικείο τους περιβάλλον, αυτό σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία» σχολίασε ο Κιμ Μιν-Σαν καθηγητής επικοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News