Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 12/01/2024, 18:05
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η «πρώτη» επιστολή με γραμματόσημο βγαίνει σε δημοπρασία- Μπορεί να πιάσει έως και 2,5 εκατ. δολάρια

Η «πρώτη» επιστολή με γραμματόσημο βγαίνει σε δημοπρασία- Μπορεί να πιάσει έως και 2,5 εκατ. δολάρια

Το πρώτο γνωστό γράμμα που στάλθηκε με προπληρωμένο γραμματόσημο – «ένα από τα μεγαλύτερα άλματα προς τα εμπρός στην ανθρώπινη επικοινωνία» – θα μπορούσε να έχει αξία μεταξύ 1,5 και 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων όταν βγει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Εάν το κομμάτι πιάσει την παραπάνω τιμή, ο οίκος Sotheby’s είπε ότι θα γίνει ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια της ταχυδρομικής ιστορίας που έχουν δημοπρατηθεί ποτέ.

Με ημερομηνία 2 Μαΐου 1840, ο αρχικός παραλήπτης της επιστολής ήταν ο William Blenkinsop Jr., ο 35χρονος διευθυντής ενός εργοστασίου σιδήρου στο Bedlington, μια πόλη στη βόρεια Αγγλία. 

Αφού έλαβε την επιστολή, ο Blenkinsop Jr. γύρισε τον φάκελο από μέσα προς τα για να τον χρησιμοποιήσει πάλι. 

Αυτός ο δεύτερος φάκελος έφτασε σε έναν κύριο Blenkinsop, πιθανότατα τον πατέρα του, ο οποίος τον κράτησε, αν και τα περιεχόμενα και των δύο επιστολών έχουν χαθεί.

«Στην αυγή της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό το αξιοσημείωτο αντικείμενο μιλά για την έμφυτη ανθρώπινη επιθυμία μας για σύνδεση και τους τρόπους με τους οποίους έχει εξελιχθεί σε νέα ύψη τους δύο αιώνες από τότε», δήλωσε ο Richard Austin, υπεύθυνος σε παγκόσμιο επίπεδο για τα βιβλία και τα χειρόγραφα στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

 Η «πρώτη» επιστολή με γραμματόσημο βγαίνει σε δημοπρασία- Μπορεί να πιάσει έως και 2,5 εκατ. δολάρια-1

Και οι δύο πλευρές του φακέλου φέρουν ακόμη τις σφραγισμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες στάλθηκαν, η πρώτη στις 2 Μαΐου 1840 και η δεύτερη στις 4 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την επίσημη ημερομηνία έναρξης του Penny Black, του πρώτου αυτοκόλλητου γραμματόσημου στον κόσμο. 

Ο δάσκαλος και κοινωνικός μεταρρυθμιστής Sir Rowland Hill συνέλαβε την ιδέα για το Penny Black, για να τυποποιήσει τις περίπλοκες και ακριβές ταχυδρομικές χρεώσεις εκείνη την εποχή, που πλήρωνε ο παραλήπτης.

Το σύστημα ήταν δυσκίνητο τόσο για όσους το χρησιμοποιούσαν όσο και για την ταχυδρομική υπηρεσία, αφού μερικές φορές ο παραλήπτης δεν πλήρωνε για τα έξοδά τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Ο Elton John θα δημοπρατήσει έργα τέχνης και αντίκες που αξίζουν εκατομμύρια 

Sex and the City: Η φούστα της Sarah Jessica Parker  βγαίνει σε δημοπρασία 

Πίνακας του Botticelli αξίας 100 εκατ. ευρώ βρέθηκε σε σπίτι στη νότια Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News